voeding labelen

Bestaat (on)gezonde voeding eigenlijk? Een verfrissende kijk op ‘goed’ en ‘fout’ labelen

Iedereen heeft labels in zijn of haar hoofd over voeding. We denken dat een voedingsmiddel goed voor ons is of slecht. Dit labelen doen we op basis van wat we in het verleden hebben geleerd over voeding van anderen, bijvoorbeeld van je ouders, docenten, vrienden of voedingsexperts. Hoe wij ons voelen over wat we eten is dus afhankelijk van de meningen van anderen.
En dat, kan soms best verwarrend zijn in een maatschappij waarin heel veel tegenstrijdige informatie te vinden is…

In dit artikel geef ik je een verfrissende kijk op wat gezond en ongezond eten is zodat je er op een andere manier naar gaat kijken. Dit gaat je helpen om voor jezelf een opinie te vormen over wat je eet. Plus je leert het effect van hoe jij denkt over eten, goed of fout, op jouw lichaam.

En wat is schadelijker? Wat je daadwerkelijk eet, of hoe je erover denkt?

Voeding is relatief

Een biologische appel of een niet biologische appel? Roomboter of bewerkte margarine? Diepvries spinazie of verse spinazie? Er zijn veel discussies gaande over wat nu gezonder is, en wellicht heb je zelf ook wel eens twijfels in je hoofd over wat je moet kiezen?
De tip is om te kijken naar het grotere geheel want voeding is relatief ten opzichte van elkaar.

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden. Op basis van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken kunnen we stellen dat het effect van deze voedingsmiddelen op ons lichaam relatief gezien best schadelijk is.
Denk bijvoorbeeld aan alcohol, vlees1 en junkfood. Stel dat je dit regelmatig eet, dan is de discussie over een appel en spinazie relatief. Want of de appel nu biologisch is of niet, het is al 100x gezonder2 dan de genoemde voorbeelden. Het verschil is dus te verwaarlozen, want je eet al één van de meest gezonde voedingsmiddelen van dit moment!

Kortom bekijk de keuze waar je over twijfelt in het grotere geheel. Het wordt makkelijker om gezonde keuze te maken als jij gaat voor de optie die voor jou het meest werkbaar is. Oftewel, geen tijd om een verse biologisch organisch geteelde krop sla te wassen? Ga dan voor een kant en klaar zakje. Dan eet je in ieder geval je bladgroen en ben je al ontzettend gezond bezig ten opzichte van de gemiddelde Nederlander.

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die wetenschappelijk gezien slecht voor onze gezondheid zijn. Ze worden in verband gebracht met allerlei klachten en ziekten omdat het overgrote deel van de testgroep op die manier reageerden.
Maar… er zijn altijd mensen die deze klachten niet hebben. Natuurlijk zit er een lijn in en loont het om wat we nu denken dat ongezond voor ons is, te mijden, maar voorkom dat het een obsessie wordt!

Hoe werkt wetenschappelijk onderzoek?

Wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar vaak tegen. Dit heeft te maken met de wijze waarop de experimenten zijn opgezet. Er zijn heel veel verschillende processen in ons lichaam die bijdragen aan onze gezondheid. Eén voedingsmiddel, neem bijvoorbeeld glas rode wijn, heeft effect op meerdere van deze processen. Rode wijn bevat bijvoorbeeld alcohol en antioxidanten. De antioxidanten uit wijn hebben een positief effect op het afvoeren van vrije radicalen in ons lichaam. Als een wetenschappelijk experiment alleen kijkt naar dit proces dan volgt hier de logische conclusie uit dat wijn gezond is voor ons.

Echter, wijn bevat ook alcohol. Van alcohol is inmiddels bekend dat het een sterk negatief effect heeft op de gezondheid van het overgrote deel van de mensen. Op basis hiervan kan gezegd worden dat wijn dus ontzettend ongezond is voor ons. En die antioxidanten kun je ook uit voeding halen zonder alcohol. 

Complexe onderzoeken

Het is dus maar net naar welk onderdeel van een voedingsmiddel in relatie tot een lichamelijk proces een wetenschappelijk onderzoek kijkt. Dat is de reden waarom er zoveel tegenstrijdige informatie is over voeding. In wetenschappelijk onderzoek is het belangrijk om naar het geheel van stoffen in één bepaald voedingsmiddel te kijken in relatie tot alle processen in ons lichaam. Je begrijpt dan ook direct dat dit een zeer complex (en duur) wetenschappelijk experiment wordt. Deze groots opgezette experimenten komen daarom minder vaak voor.
Eén van de boeken die ik kan aanbevelen hierover is ‘Hoe overleef je?’ van Michael Greger 3

Inzichten veranderen

Wetenschappelijke inzichten veranderen ook in de loop van de tijd. Zo dachten we vroeger dat roken gezond voor ons was en dat junkfood geen kwaad kon. Ook nu komen er steeds weer nieuwe inzichten uit wetenschappelijke onderzoeken over hoe ons lichaam werkt en wat het effect van voeding is op onze gezondheid. Houd dit in je achterhoofd bij alles wat je leest over voeding. Het kan dus zijn dat een voedingsmiddel waarvan we jaren lang hebben gedacht dat het gezond was, ineens toch in relatie wordt gebracht met bepaalde ziekten.

Kortom, blijf open voor nieuwe inzichten. De meest gezonde top 5 van dit moment vind je in dit artikel.

Placebo effect

De kracht van de geest in hoe wij eten ‘labelen’ wordt vaak onderschat. Het is het welbekende placebo effect in geneeskundige studies. Als je denkt dat iets gezond is voor je en het je gaat genezen, dan neemt de kans aanzienlijk toe dat dit ook gebeurd.

Hé, wat? Ja, in iedere testfase van medicijnen is er altijd een deel van de deelnemers die een placebo pil krijgt en daardoor gezonder wordt! Het relatieve verschil tussen beide testgroepen bepaalt of een medicijn daadwerkelijk op de markt komt. Er is dus ook altijd een groep waarvoor een bepaald medicijn niet werkt.

Oftewel, als jij heel sterk gelooft dat bepaalde voeding gezond voor je is, dan heeft het een positief placebo effect op jouw lichaam. Andersom ook, als jij gelooft dat iets heel slecht voor je is, dan heeft het een negatief effect.
Joe Dispenza beschrijft in zijn boek ‘Jij bent de placebo’ diverse wonderlijke studies op dit gebied. Van traditionele genezers die puur vergif drinken tijdens een ritueel en het overleven tot een man die in het ziekenhuis belandde omdat hij dacht dat hij vervloekt was.

Besef, hoe jij denkt over eten, jouw mindset, is veel krachtiger dan je denkt.

Mariska, mag ik dit wel eten?

Steeds vaker krijg ik vragen van mensen of iets dat zij willen eten ‘wel of niet gezond is’ of dat het past in een ‘gezonde levensstijl’. Steeds meer en meer realiseer ik hoe we met zijn allen vertrouwen op de ‘wijsheid’ van de media, individuele ‘experts’ of bloggers als het over voeding gaat.

Jij kiest wat je eet

Daarom moedig ik je aan om zelf logisch na te gaan denken over voeding. Ik ben hier niet om voor jou te bepalen wat je wel niet of niet mag eten. Sterker nog, ik adviseer je om NOOIT iemand voor jou te laten bepalen wat je in je mond stopt.
Er zijn zo ontzettend veel meningen over voeding, waarvan sommige de plank ook volledig misslaan, dat het zelfs gevaarlijk voor je gezondheid kan zijn als je volledig bindstaart op de opinie van één persoon.

Wat ik wel doe is helder uiteen zetten wat het effect is van bepaalde voeding op je lichaam op basis van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken.

Het is aan jou om de keuze te maken. Neem daarin mee dat alles wat je geleerd hebt over ‘gezonde voeding’ aan verandering onderhevig is. Daarnaast is het relatief én heeft ook jouw lichaam last van het placebo effect.

Persoonsafhankelijk

Voeding is ontzettend persoonlijk. Wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Hoe kom je er dan achter wat voor jou de beste voeding is? Waarschijnlijk heb je het al vaker gehoord: naar je eigen lichaam luisteren.

Je hebt zelf de wijsheid in pacht

Je lichaam geeft signalen af over de voeding die je eet. Denk bijvoorbeeld aan brandend maagzuur, een opgeblazen buik, een te vol gevoel, borrelende darmen, verstoorde stoelgang, vermoeidheid na een maaltijd, een schommelende bloedsuikerspiegel of overmatige winderigheid. Als je iets (te veel) eet van voeding waar je lichaam eigenlijk niet op zit te wachten dan ervaar je ongemak. Vaak negeren en onderdrukken we deze signalen met medicijnen. Of we raken in de war: maar een appel is toch gezond? Dat kan dus nooit de reden zijn van mijn buikklachten…

Wordt je dus bewust van de signalen die jouw lichaam afgeeft en start de zoektocht naar een voedingspatroon dat voor jou werkt!


Persoonlijke ontdekkingstocht

Ook ik heb een lange periode gehad dat ik continue eten in mijn hoofd aan het labelen was als ‘goed’ of ‘fout’. En ja, ook ik heb een periode gehad dat ik mezelf blindstaarde op de voedingsvisie van één expert die ik vertrouwde in de hoop dat deze mij kon helpen met mijn buikklachten.

Tot een goede sport diëtiste me uit deze mindset schopte en me vertelde dat het prima was om zo nu en dan iets te eten wat ‘minder gezond’ is. Ze leerde mij de 80 / 20 regel. Voor 80% van de tijd eet je producten die over het algemeen als ‘gezond’ worden gezien en voor 20% van de tijd is het prima als je iets wat minder gezond is.
Maar, waarom zou ik bewerkte vegablokjes eten als ik ook voor kikkererwten kan kiezen? En waarom een pizza als ik mijn lichaam ook kan voeden met een salade?’ Sputterde ik nog tegen en toen hadden we het nog geeneens over het gebruik van kunstmatige eiwitpoeders met zoetstoffen.

De 80 / 20 regel eigen maken

Mezelf toestaan om ‘minder gezonde’ producten te eten voelde in het begin ontzettend ongemakkelijk. Mijn brein had grote moeite om dit oude denkpatroon om te vormen. Het sloeg continue alarm als ik iets at waar ik in het verleden het label ‘ongezond’ op had geplakt. Eerst merkte ik op dat letterlijk al mijn spieren onder spanning kwamen te staan en daarna werd ik me bewust van de stortvloed aan eigen gedachten. Gedachten die ik had gebaseerd op wat iedereen me ooit een keer had verteld over voeding. En wat ik mezelf onbewust vertelde op die momenten, was not pretty

Mijzelf bewust worden wat de gedachten in mijn brein waren, was stap één. Ik besloot dat ik het anders wilde en meer ontspanning en rust wilde ervaren rondom eten. Zodat ik weer heerlijk kon genieten van vegan junkfood en zonder gedoe een eiwitshake kon drinken.
Beetje bij beetje liet ik de labels in mijn hoofd bewust los, maar mijn onderbewuste was het er niet mee eens. Het had geen kaders meer om me te vertellen wanneer ik iets ‘goed’ of ‘fout’ deed.

Onderbewuste brein in protest

Je onderbewuste brein is namelijk continue bezig met er voor te zorgen dat je overleeft. Dit doet dit deel van je brein altijd op basis van wat je hebt geleerd van andere mensen en ervaringen die je in het verleden hebt gehad.

Voeding labelen heeft nadelen

Als je reptielenbrein denkt dat je iets doet dat mogelijk gevaarlijk voor je is, in dit geval ‘ongezond gelabelde voeding’ eten, dan slaat het alarm. Dit deel van je hersenen maakt dan hormonen aan die in je bloed komen en er letterlijk voor zorgen dat je ‘een naar gevoel krijgt’. Lichamelijk ervaar je dus wel degelijk emotie en ongemakkelijke gevoelens. Om dit gedachtepatroon te veranderen, moet je daar toch echt doorheen bijten.

Vrij van oordelen

Na een half jaar van mezelf mentaal wat verloren en gedesoriënteerd te voelen rondom voeding, merkte ik dat de labels die ik had afzwakten. Er ontstond ruimte en rust in mijn hoofd. Oordelen hebben plaatsgemaakt voor een bepaald gevoel van vrijheid.
Eigenlijk is het heerlijk als je gewoon kunt genieten van eten zonder dat je er allerlei gedachten over hebt. Nu kan ik een goed stuk chocolade taart eten zonder me daar achteraf ‘slecht’ over te voelen.

Dat wil niet zeggen dat ik nu ongelimiteerd ongezonde dingen eet, natuurlijk let ik op mijn gewicht en gezondheid. Ik kies wel degelijk voor voedingsmiddelen waarvan ik voel dat ze me energie geven en vermijd bijvoorbeeld (te veel) suiker, cafeïne, alcohol en voeding waar ik intolerant voor ben omdat ik duidelijk voel dat ze een effect op mijn lichaam hebben wat ik niet fijn vind. Maar die pizza (zonder kaas in mijn geval) en vegan burger, daar is zeker ruimte voor (in mijn hoofd).


Ontspan en luister

Samenvattend, goede of slechte voeding bestaat niet (meer) in mijn hoofd. Alles is relatief. Deze manier van denken zorgt ervoor dat je je kunt ontspannen rondom eten. En als je je ontspant ontstaat er stilte in je hoofd waardoor je weer kunt luisteren naar de signalen van jouw lichaam. Experimenteer met eten en bepaal zelf het effect op jouw lichaam. Voel wat bepaalde soorten eten en drinken met je lichaam doen, welk effect hebben ze?

Brengen ze je rust en energie? Of brengt het je uit balans, zorgt het voor lichamelijke klachten of wordt je er moe van?

Ga op ontdekkingstocht! Sta open voor de suggesties van anderen, maar bepaald zelf of het werkt voor jou of niet. Probeer nieuwe dingen uit, vervang voedingsmiddelen of laat bepaalde soorten weg. Blijf in dat proces zelf nadenken en voelen wat het met je lichaam doet.

En kun je in deze ontdekkingstocht wel wat hulp gebruiken? Neem gerust contact met me op 😊1 De meest recente studies tonen aan dat het eten van vlees bij de meerderheid van de testgroepen leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Bewerkt vlees, zoals kant en klare hamburgers, rookworsten, frikandellen en gehaktballetjes is zelfs helemaal geschrapt door het voedingscentrum.

2 Dit is geen exact getal maar een voorbeeld om te illustreren dat het verschil tussen een biologische appel en een niet biologische appel ten opzichte van bijvoorbeeld alcohol marginaal is.

3 Dit is een boek dat je kunt lezen over voeding. Het geeft je een alternatieve kijk op andere bronnen, maar het is nog steeds niet dé waarheid die goed voor jou hoeft te werken. Lees de rest van het artikel voor meer uitleg hierover.

Comments (2)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- ABOUT MARISKA -

Als coach en ervaringsdeskundige bied ik jou net even die extra's die ik zelf graag had gehad toen ik zelf het proces doorliep waar jij nu inzit. Ik weet hoe jij je voelt en waar ik over praat, ondersteund met 800+ uur aan studie.

Laat mij je helpen om de aller-aller leukste versie van jezelf te worden!

Wil je mij beter leren kennen? Leuk! Volg me gerust op LinkedIn, Instagram of Facebook of neem contact met mij op!

- HOUD MIJ OP DE HOOGTE -

Schrijf mij in voor de inspirerende nieuwsbrief!

WE ARE ALL MEANT TO SHINE

error: Content is protected !!