Fabel of feit? Door slecht te slapen kun je makkelijk aankomen…

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je zo makkelijk aankomt en slaap je gemiddeld minder dan 7,5 uur? Dan zou slecht slapen wel eens de oorzaak kunnen zijn van je extra kilo’s.

Een slaaptekort resulteert volgens Matthew Walker, auteur van het boek ‘Slaap’, in ongeveer één kilo gewichtstoename per jaar. Kortom, het antwoord op de vraag of je van slecht slapen makkelijk kunt aankomen, is volmondig ‘Ja!’.

Hoe slaap je gewicht beïnvloedt

Als je onvoldoende slaapt, kom je aan omdat verschillende krachten zich samenspannen om je buikomvang te vergroten.

Allereerst verandert je hormoonhuishouding waardoor je minder snel vol zit en meer zin krijgt in ongezond eten. Daarnaast verandert de communicatie in je hersenen waardoor je slechter in staat bent om jouw neiging tot snoepen onder controle te houden.

Slaaptekort heeft effect op je darmflora en zorgt ervoor dat niet vet, maar juist spieren worden afgebroken mocht het je toch lukken om jezelf in bedwang te houden…

Te weinig slaap ontregelt jouw hongergevoel…

Al na één korte nacht van 5 tot 6 uur raken de hormonen ontregelt die ervoor zorgen dat je honger gevoel klopt met wat je lichaam nodig heeft.

De eerste is het hormoon ‘Leptine’ dat zorgt voor het signaal dat je vol zit. Als je te weinig slaapt, maak je minder van dit hormoon aan waardoor je niet door hebt dat je voldoende hebt gegeten.

Het tweede hormoon is ‘Ghreline’. Dit zorgt ervoor dat je hongergevoel wordt opgewekt. Je raadt het al, als je weinig slaapt maak je juist meer aan van dit hormoon.

Het gevolg van deze disbalans? Veel trek om te eten terwijl je niet door hebt dat je vol zit. Uit wetenschappelijke studies bleek dat testpersonen hierdoor per dag gemiddeld 300 kcal meer aten dan dat zij nodig hadden. Op jaarbasis komt dat neer op 70.000 extra kcal!1

Hierrrrr met die chocolade!

Naast dat je honger gevoel ontregelt is, maakt je lichaam ook meer ‘Endocannisbiniods’ aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat je hongergevoel gestimuleerd wordt, vergelijkbaar met het effect van het roken van Cannabis. Oftewel, de kans dat je een lekkere eetbui krijgt en de reep chocolade eraan gaat, is vrij groot.

En lekker Netflixen op de bank

Een logisch gevolg van een korte nacht is dat je je overdag moe voelt en weinig zin hebt om te gaan bewegen, laat staan te sporten. De kans dat je de extra kcal die je die dag eet onder invloed van alle ontregelde hormonen alsnog gaat verbranden is dus klein…

Maar als ik korter slaap verbrand ik toch meer kcal?

Was het maar zo’n feest. De extra kcal die je verbrandt omdat je een aantal uur extra op bent, zijn te verwaarlozen. Onderzoek heeft aangetoond dat een nacht doorhalen resulteert in 147 extra verbrande kcal. Dat verschil is te verwaarlozen en absoluut af te raden aangezien je waarschijnlijk toch meer eet door je ontregelde hormonen 😉

Slapen terwijl je wilt afvallen

Als je wilt afvallen is er nog een andere factor die meespeelt rondom slaap. Gezond afvallen doe je door vet te verliezen en spiermassa te behouden. Je spieren zorgen namelijk voor stevigheid waardoor je daadwerkelijk ‘strak’ (en niet graatmager) bij het zwembad kan verschijnen.

In een onderzoek bleek dat mensen die, terwijl ze proberen gewicht te verliezen, minder dan 5,5 uur sliepen, voornamelijk spiermassa verloren in plaats van vet. Ruim 70% van het verloren gewicht was ten koste gegaan van de spieren.

Wil je gewicht verliezen? Dan is voldoende slaap een must!

Slapen maakt je darmflora gelukkig

Slaap speelt tot slot een cruciale rol in de balans van het zenuwstelsel van jouw lichaam. Slapen kalmeert jouw ‘Fight or flight’ systeem wat gedurende een drukke dag regelmatig aanstaat. Als je lichaam last heeft van stress en verhoogde cortisol levels, stimuleert dit de ontwikkeling van ‘slechte bacteriën’ in je darmen. Dit belemmert de opname van alle goede micronutriënten in gezonde voeding en kan op termijn bijdragen aan darmklachten.

Slaaptekort en aankomen in gewicht

Matthew Walter claimt dat het niet zozeer gaat om ‘wat je eet’, maar meer om hoe je slaapt. Zijn theorie is dat de uitvinding van licht en allerlei schermen waar wij tot laat achter zitten één van de grootste oorzaken zijn van de stijging van obesitas.

slapen aankomen
Bron: het boek ‘Slaap‘ van Matthew Walker

Leer nu hoe je je slaap kunt verbeteren

In dit artikel vind je handige tips om je slaap te verbeteren, met duidelijke uitleg over hoe het werkt.

Lees nu verder!

1 Eén kilo vet staat ongeveer gelijk aan circa 7000 kcal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- ABOUT MARISKA -

Als coach en ervaringsdeskundige bied ik jou net even die extra's die ik zelf graag had gehad toen ik zelf het proces doorliep waar jij nu inzit. Ik weet hoe jij je voelt en waar ik over praat, ondersteund met 800+ uur aan studie.

Laat mij je helpen om de aller-aller leukste versie van jezelf te worden!

Wil je mij beter leren kennen? Leuk! Volg me gerust op LinkedIn, Instagram of Facebook of neem contact met mij op!

- HOUD MIJ OP DE HOOGTE -

Schrijf mij in voor de inspirerende nieuwsbrief!

WE ARE ALL MEANT TO SHINE

error: Content is protected !!