Effect van alcohol op je lichaam

Ontspannen met drankje? Dit is het echte effect van alcohol op je stressniveau!

Wonderbaarlijk is het niet? Het effect van alcohol op je lichaam en geest!” Ontspannen kijk ik over de rand van mijn tweede glas Chardonnay naar mijn partner. Ik voel de werkstress van mijn lichaam afgeleiden terwijl we genieten van alle heerlijke hapjes bij restaurant Rozey.
Zo bizar hoe het mijn gedachten veranderen. Ik maak me niet meer druk over hoeveel ik eet, hoe ik eruit zie, wat de mensen hier om me heen van me denken. En de to do lijst voor morgen ben ik helemaal vergeten!” Rozig en in het moment lachen we om mijn observatie.

Twee en een half glas wijn later lopen we voldaan terug naar de auto die we buiten het Rotterdamse centrum hebben geparkeerd. De frisse buitenlucht doet me goed en we zijn blij dat we nog even onze ‘after-diner-dip’ eruit kunnen wandelen.

Het aangeschoten gevoel is gezakt als we bij de auto komen en wettelijk gezien zou ik het voertuig weer mogen besturen. Bij thuiskomst kruip ik drie kwartier later dan normaal mijn bed in en val ik direct in slaap.

Kortom, een gezellige rustige avond om te ontspannen…toch?

Het verborgen effect van alcohol

Na een nacht van ruim zeven uur wordt ik wakker. Een normale nacht is voor mij zeven en een half uur en daar presteer ik geweldig op. Toch voelt mijn hoofd duffer dan normaal en mijn mond droog. Ik loop naar de badkamer en bekijk uit nieuwsgierigheid de statistieken mijn Garmin smartwatch.

Hier zie je de grafiek van het gemeten stressniveau terwijl ik lag te slapen. Dit is de Garmin Vivo 4S waar ik erg tevreden over ben.

Gedurende de nacht was mijn gemeten stressniveau een stuk hoger dan normaal. Sterk nog, zodra ik mijn ‘body battery‘ bekijk schrik ik me rot! Ondanks dat ik ruim zeven uur heb geslapen en op tijd naar bed ging geeft mijn horloge aan dat ik amper ben ‘opgeladen‘.

Stress is de som van veel kleine dingen

Gedurende de dag is het normaal dat we in meer of mindere mate stress ervaren. Als we hard aan het nadenken zijn op het werk, fysiek bezig zijn, ons zorgen maken verhoogt ons stressniveau en loopt onze ‘batterij’ langzaam leeg. Ons stressniveau is een optelsom van alle zaken waar we in ons hoofd mee bezig zijn en onze lichamelijke gezondheid. Als ons brein stress ervaart komt het stresshormoon cortisol vrij.
Aan stress ontkomen we niet, maar als we een lange tijd druk zijn, of we niet goed omgaan met onze prikkelverwerking, kan dit resulteren in structureel hoge cortisol levels. Langdurige stress is schadelijk voor onze lichamelijke gezondheid en kan resulteren in een burn-out.

Alcohol als kalmerend middel

Alcohol werkt kalmerend op ons brein. We maken ons minder zorgen en ontspannen. Dit effect merkte ik gisterenavond duidelijk en het is best een fijn gevoel. Als je je erg druk maakt en je brein overuren draait kan het kalmerende effect van alcohol zelfs je cortisol levels iets verlagen!
Het is dan ook erg makkelijk om als je thuis komt na een drukke dag van werk of wilt ontspannen aan het einde van een stressvolle week een fles wijn open te trekken. Herkenbaar? Laten we eerlijk zijn, bij het merendeel van de Nederlanders is dit een wekelijkse routine!

Stiekeme energievreter

Terug naar de resultaten van mijn smartwatch. Even dacht ik dat het een meetfout was, maar toen herinnerde ik een Instagram post van een hardlopende buurtgenoot van mij. Hij deelde de resultaten van zijn smartwatch na de kerstborrel op zijn werk. Zijn stressniveau zat volgens zijn horloge tegen het plafond en zijn ‘body battery‘ was net zo leeg als die van mij na de halve marathon.

Om je een idee te geven heb ik mijn stress grafieken en het verloop van mijn body battery van de afgelopen drie dagen en nachten achter elkaar geplakt. In wit omlijnd zie je de afgelopen drie nachten. Bij de eerste twee nachten zie dat het gemeten stressniveau lekker laag is (blauw) en dat de lijn van mijn body battery stijgt. Alle nachten heb ik zeven en een half uur geslapen. De derde nacht was de nacht na het drinken van 2,5 glas wijn en het eten van een minder gezonde grote maaltijd.

Mijn gemeten stress grafieken en het verloop van mijn ‘body battery’ van de afgelopen drie dagen en nachten

Gedurende de nacht waar ik alcohol dronk, zie je dat mijn stressniveau gelijk is aan een gemiddelde werkdag. Je ziet ook dat mijn body battery niet herstelt en zelfs terwijl ik slaap nog verder leegloopt!

Kortom, hoewel alcohol kalmerend werkt op je brein, geeft het gelijktijdig een aardige stressbelasting op je lichaam.

Als dit het effect is, moet ik dan helemaal geen alcohol meer drinken?

Nou nee, de keuze of je alcohol drinkt is natuurlijk geheel aan jou. Ga er in ieder geval wel bewust mee om. De keren dat ik drink per jaar zijn bij mij op twee handen te tellen. Soms is het één glaasje en heel af en toe zijn het er meer dan zes. Het effect van alcohol merk ik wel altijd op mijn lichaam en brein. Als ik echt veel heb gedronken ervaar ik de week daarna dat ik een stuk minder happy ben, vaker negatief denk en minder kan hebben.

Herinner je dat stress een opeenstapeling is van heel veel kleine dingen? Stress op je werk, ruzie met je partner, een ziek familie lid, een vakantie die nog geregeld moet worden, een verkoudheidsvirusje en een slechte nacht slaap. Juist als we het allemaal te veel is grijpen we naar alcohol. Op korte termijn werkt dat kalmerend en kan het helpen om even rust te vinden.

Alleen weet dat juist als je stressniveaus al hoog zijn, zelf een paar glaasjes alcohol al een grote extra belasting zijn op je lichaam.

Ervaar je dus al voor een langere periode stress? Dan is mijn advies, drink juist géén alcohol! Dat is leuk voor die avond, maar de volgende dag ben je verder van huis.
Kies in plaats daarvan activiteiten die cortisol levels verlagen. Zoals sporten, lekker wandelen op het strand, een boek lezen, je favoriete hobby, een massage of heerlijk naar de sauna.

Geniet van het leven, drink met mate en maak keuzes die je stressniveau verlagen!

Comments (2)

  • Heel herkenbaar, ik zie dezelfde trent alleen gaat bij mij mijn energienivo volledig onderuit na het nuttigen van 2 stevige biertjes. Duurt dan tot het middaguur vaan de volgende dag voordat er weer wat herstel is.

    • Ha Dick, leuk om te lezen dat je dit herkent! Alcohol kan inderdaad een lange nasleep hebben, goed dat je het doorhebt van je lichaam en het verschil merkt! Dan kun je er bewust voor kiezen wanneer je wel, en wanneer je niet drinkt 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- ABOUT MARISKA -

Als coach en ervaringsdeskundige bied ik jou net even die extra's die ik zelf graag had gehad toen ik zelf het proces doorliep waar jij nu inzit. Ik weet hoe jij je voelt en waar ik over praat, ondersteund met 800+ uur aan studie.

Laat mij je helpen om de aller-aller leukste versie van jezelf te worden!

Wil je mij beter leren kennen? Leuk! Volg me gerust op LinkedIn, Instagram of Facebook of neem contact met mij op!

- HOUD MIJ OP DE HOOGTE -

Schrijf mij in voor de inspirerende nieuwsbrief!

WE ARE ALL MEANT TO SHINE

error: Content is protected !!