corona virus

Medicijn ontbreekt? Deze vijf tips versterken jou wél degelijk tegen het Corona virus!

12 maart 2020 – Daar zit ik dan met mijn verstopte neus thuis op de bank terwijl mijn benen nog pijn doen van de halve marathon. De RVIM adviseert werkgevers namelijk om mensen met verkoudheidsverschijnselen thuis te laten werken1. Dit om iedereen te beschermen tegen het Corona virus. Dat ik gisteren tijdens de CPC Den Haag, mét verkoudheid, anderhalve minuut van mijn PR afhaalde was geen argument om naar werk te mogen komen…

Vrijdagochtend landde ik na twee weken intensief werken in Zuid-Afrika weer op Schiphol. De gebroken nacht (zie eerste tip), airco en vele medepassagiers leverde me logischerwijs een verkoudheidsvirusje2 op. Vervelend, maar met tot gevolg dat er voorzorgsmaatregelen getroffen moesten worden.

Zorgen in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika ging er geen avondmaaltijd voorbij waarbij een potentiële uitbraak van het Corona virus niet ter sprake werd gebracht door mijn bezorgde collega’s. Ditzelfde ging ook op de heerlijke flessen Zuid-Afrikaanse wijn. Iedere avond werd er gezellig alcohol (zie tweede tip) genuttigd, met mijzelf als enige uitzondering.

Iedere keer als ik mij, met een goedbedoeld advies, mengde in de discussie werd het ongemakkelijk stil. Want ook al raak je besmet met het virus, je kunt nog steeds drie simpele dingen doen om te voorkomen dat je daadwerkelijk ziek wordt of je klachten te verminderen: op tijd naar bed, geen alcohol en veel fruit, oftewel vitaminen.


Corona virus vs. het huis-tuin-en-keuken griepje

Inmiddels weten we dat het Corona virus wel echt iets anders is dan het normale griepvirus. Omdat het een nieuw virus worden in korte tijd veel mensen tegelijkertijd ziek. Sommige daarvan belanden in het ziekenhuis, anderen genezen vanzelf. Het punt is dat het, zoals we nu merken, de maatschappij kan ontwrichten.

Want stel dat de helft van Nederland ineens tegelijkertijd ziek zou zijn. Dan zijn er niet genoeg bedden in het ziekenhuis, de verpleging zit ziek thuis en ambulances rijden niet meer. Dan hebben we het nog niet over de politie en de supermarkt…

Het is dus goed dat de overheid maatregelen neemt en adviezen uitbrengt om zo’n snelle verspreiding te voorkomen. Ik wil je dan ook op het hart drukken om je daaraan te houden, 1,5 meter afstand, in je mouw te niezen, sociaal contact vermijden en jezelf sociaal te isoleren als je vermoed iets onder de leden te hebben.


Beschermen of versterken?

Waar ik me wel over verbaas is dat er met de overheidsadviezen alleen ingezet wordt op ‘bescherming’ tegen het Corona virus.
Oftewel, het voorkomen dat het virus op je lichaam komt en de kans krijgt om je te infecteren. Alleen de kans dat we vroeg of laat allemaal met dit virus in aanraking komen is vrij reëel.

Op dit moment lees je nergens wat je kunt doen om te voorkomen dat je ziek wordt áls je met het virus in aanraking bent gekomen. En is massale uitval juist niet wat de regering wil voorkomen?

Of mensen daadwerkelijk ziek worden van het virus en hoe ernstig de klachten zijn is namelijk afhankelijk van de weerstand. Wij zouden er allemaal goed aan doen om onze gemeenschappelijke weerstand en vitaliteit te verhogen. Wat je hiervoor kunt doen, heb je grotendeels3 zelf in de hand!

Hierin is het Corona virus exact hetzelfde als de gemiddelde huis-tuin-en-keuken griep 😉

Neem je verantwoordelijkheid, versterk jezelf en verhoog je weerstand!

Ken je dat gevoel dat je zo’n sluimerende verkoudheid onder de leden hebt? De hele week zet het maar niet door. Totdat je zondagochtend na wat biertjes en een lange avond wakker wordt. Je neus loopt, je hoofd zit vol en je keel doet pijn.

Dit is geen toeval. Als er een verkoudheid of griepvirusje ronddwaalt is de kans groot dat ermee in aanraking komt en dat je het ‘onder de leden’ met je meedraagt. Je krijgt pas ziekteverschijnselen zodra je weerstand laag genoeg is waardoor jouw afweersysteem het virus niet meer in toom kan houden.

Je lichaamt geneest zichzelf, als je het toelaat…

Je lichaam heeft een geweldig zelf genezend vermogen. Denk maar aan een wondje in je huid dat vanzelf weer dichtgroeit. Fascinerend! Minder zichtbaar, maar wel aanwezig, is je afweersysteem (ook wel immuunsysteem genoemd). Hoe meer uitgerust, gezond en fit je bent, hoe beter het werkt en hoe hoger je weerstand.

Zo kan je lichaam bij een herkenning van een ziekte verwekkend virusje met een snelle en korte afweer reactie voorkomen dat je geïnfecteerd raakt. Mocht dat niet baten, dan bepaalt je weerstand hoeveel last je gaat hebben van deze ziekte én of je daadwerkelijk uitvalt.

Witte bloedcellen die een indringer aanvallen

Dat is de reden waardoor het Coronavirus gevaarlijk is voor mensen met een zwak afweersysteem. Hun lichaam is niet meer instaat om zichzelf goed te genezen en het Corona virus is dan de druppel die de emmer doet overlopen.

Oftewel, hoe meer jouw afweersysteem in topvorm is, hoe veiliger jij bent voor het Corona virus en hoe meer jij bijdraagt om een maatschappelijke ramp te voorkomen!

Tips om jezelf te versterken i.p.v. te beschermen

De volgende tips helpen je om je weerstand met grote stappen te verhogen waardoor je afweersysteem beter zijn werk kan doen. Ze zijn voor de hand liggend, simpel en gebaseerd op de wetenschap. Ze vragen wel discipline van jou en het aanpassen van je dagelijkse gewoonten. Maar ik beloof je dat ze krachtiger zijn dan welk medicijn dan ook!

Als je in staat bent om radicaal te stoppen met een vastgeroest cultureel gebaar als handen schudden vanwege de veiligheid, dan is dit een perfect moment om deze tips rigoureus te gaan toepassen.
Herinner, het gaat hier om jouw veiligheid én die van je mede Nederlanders4

TIP # 1 – Slapen, slapen en nog meer slapen…

Slaap staat met stipt op nummer één als het gaat om het verbeteren van je weerstand. Naar slaap zijn vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan. Slaap is de basis van het zelf genezende vermogen van je lichaam. Het is niet voor niets dat als je de griep hebt, dat je voornamelijk wilt slapen. Terwijl jij aan het slapen bent, ruimt je lichaam alle ziekteverwekkers op, voorkomt het dat je ziek wordt of genees je sneller.

In dit artikel schreef ik al uitgebreid over de gezondheidsvoordelen van slaap op basis van het boek van professor Matthew Walker. In één van de studies die hij omschrijft werden twee groepen opzettelijk besmet met het verkoudheidsvirus. Eén van de groepen mocht voorafgaand maximaal 5 uur slapen. Van deze groep werd 50% verkouden. Van de groep die 7 of meer uur mocht slapen werd slecht 18% verkouden.

Oftewel, zorg dat je de komende periode minimaal 7,5 uur per nacht slaapt en dezelfde tijd naar bed gaat. Met thuiswerken en sociale isolatie zal dat een stuk makkelijker moeten gaan dan normaal 😉

Zie ook:

De gezondheidsvoordelen van slaap

Twaalf tips om je nachtrust te verbeteren

TIP # 2 – Was je handen met alcohol, niet je keel

Tijdelijk bier, wijn en andere alcoholische dranken laten staan is de beste manier om je lichaam een infectie op de laten ruimen. Alcohol is een ontzettende stressbelasting op je lichaam waardoor het vatbaar wordt voor allerlei ziekten. Zelfs één glas alcohol heeft al een negatief effect5 op het zelf genezend vermogen van je lichaam en je slaapkwaliteit.

Het is dat alcohol drinken helemaal onderdeel is van onze cultuur, want anders zou het nooit verkrijgbaar zijn geweest in de supermarkt. Aan de strenge eisen die tegenwoordig worden gesteld aan voedingsmiddelen voldoet alcohol bij lange na niet.

Over alcohol kan ik heel kort zijn: het is ontzettend lekker, maar puur vergif.

Ik vraag me af waarom Rutte ons niet adviseert bier collectief te laten staan, maar vol inzet op handen wassen…

Note: de titel is bedoeld als woordspeling, dus niet om letterlijk op te vatten. Een alerte lezer attendeerde mij erop dat letterlijk je handen wassen met alcohol geen goed idee is omdat het de beschermende laag van je huid op kan lossen waardoor de kans groter wordt op andere infecties. Kortom, houd het gewoon bij zeep. Dat werkt het beste tegen dit virus 🙂

TIP # 3 – Vitaminen als geheim wapen

Je afweersysteem gebruikt allerlei bouwstoffen om de juiste afweermechanismes aan te maken die nodig zijn om de virussen te bestrijden. Eén van de bouwstoffen die hard nodig is zijn vitamines, en met name vitamine C. Als je een virusje onder de leden hebt, kan je lichaam wel wat extra ondersteuning gebruiken. Hiermee help je het om je afweersysteem maximaal te laten presteren.

Vitaminen vindt je in vers fruit en gezonde voeding. Daarnaast is het aan te raden om bij te slikken. Kies voor een variant op basis van calciumascorbaat of magnesiumascorbaat. Een goed merk is Vitals die vitamine C in een makkelijke poedervorm verkoopt.

TIP # 4 – Stop met roken

In China werden de mannen harder getroffen door het Corona virus dan de vrouwen. De reden hiervan is dat bijna de helft van de mannen rookt. Corona is een virus dat de luchtwegen infecteert. Als je rookt zijn je luchtwegen zwakker.

Goede reden dus om definitief die sigaret te laten liggen!

TIP # 5 – Houd je hoofd koel

Het is goed dat we als maatschappij logisch blijven nadenken en besmetting proberen te voorkomen. Tegelijkertijd ik hoor ook veel mensen die (licht) in paniek raken en bang zijn voor het virus. Ze slaan voorraden met eten in, durven niet meer met het openbaar vervoer en zeggen afspraken af. De berichtgeving in de media werkt hier niet in mee.

Zorgen maken en de stress die dit met zich meebrengt ondermijnt je weerstand. Je lichaam heeft niet alleen meer cortisol (stress-hormoon) om te verwerken maar vaak slaap je ook slechter. Dit terwijl slaap juist hard nodig is om je weerstand op peil te houden.

Als je merkt dat je je zorgen maakt, onderneem dan actie. Wat goed helpt om je brein te kalmeren is buiten een wandeling maken. Trek het bos of de polder in, snuif aan de frisse lucht en geniet van de stilte. De combinatie van bewegen en natuur zorgt ervoor dat je cortisol levels dalen en je brein rustiger zal worden.

Samenvattend
Houd je aan het advies van de overheden om je te beschermen tegen besmetting én neem daarnaast je verantwoordelijkheid over je eigen weerstand.

Deze tips bieden je handvaten om je lichaam te versterken, dus neem ze serieus.



1 Update 23 maart 2020 – inmiddels is bekend dat we in ieder geval tot 1 juni 2020 aangepaste maatregelen hebben door het hele land.

2 Nee, geen Corona virus, ik voldoe bij lange na niet aan de symptomen ondanks dat ik in een vliegtuig ben geweest en op het vliegveld heb rondgehangen. Ook in Zuid-Afrika was geen Corona virus op het moment van vertrek. Dus no worries, I’m fine 😉

3 Met uitzondering van mensen met chronische ziekten die zorgen voor een algemeen lage weerstand waar niets aan te doen is met vitaliteitsmaatregelen.

4 Met deze uitspraak oefen ik bewust wat druk uit op je reptielenbrein om het voor jou makkelijker te maken te veranderen. Je reptielenbrein is namelijk altijd bezig met jouw overleving en wil het graag goed doen voor andere mensen. Meer weten over hoe dit werkt, volg dan de online training MINDSET-the-basics

5 Dit in tegenstelling tot studies die beweren dat wijn gezond voor je is. Deze studies spreken dan over bepaalde stoffen die zich in wijn bevinden, antioxidanten, maar laten het effect van de alcohol zelf buiten beschouwing. Hierdoor ontstaat er een vertekend beeld. Vers fruit en kruiden bevatten veel hogere hoeveelheden antioxidanten dan wijn, maar dan zonder het negatieve effect dat de alcohol heeft op je lichaam.

Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- ABOUT MARISKA -

Als coach en ervaringsdeskundige biedt ik jou net even die extra's die ik zelf graag had gehad toen ik zelf het proces doorliep waar jij nu inzit. Ik weet hoe jij je voelt en waar ik over praat, ondersteund met 800+ uur aan studie.

Laat mij je helpen om de aller-aller leukste versie van jezelf te worden!

Wil je mij beter leren kennen? Leuk! Volg me gerust op LinkedIn, Instagram of Facebook of neem contact met mij op!

- HOUD MIJ OP DE HOOGTE -

Schrijf mij in voor de inspirerende nieuwsbrief!

.

WE ARE ALL MEANT TO SHINE

error: Content is protected !!