slaap geluk

Slaap is dé basis voor een gezond en gelukkig leven

Als er een revolutionaire pil zou bestaan waardoor je langer en gelukkiger zou leven, zou die dan nemen?

En naast dat je langer leeft, verbetert de pil ook je geheugen en je creativiteit. Je ziet er aantrekkelijker uit, blijft makkelijker op gewicht en het verhoogt je zin om gezonder te eten? De pil beschermt je tegen kanker, dementie, verkoudheden, griep- en Corona virussen. Het verlaagt je risico op een hartaanval of beroerte én het krijgen van diabetes!

Alsof dat nog niet genoeg is, werkt de pil ook nog als natuurlijk antidepressiva, verlaagt het je angst en voel je je iedere dag gelukkiger.

Alle genoemde effecten zijn door 17.000 uitgebreide wetenschappelijke studies onderbouwd en keer op keer kwam eruit dat de effecten echt zijn. De reviews online zijn ongeloofwaardig goed en de prijs nog geen 3 euro in de maand.

Zou je interesse hebben?

Er zit wel één ‘adder onder het gras‘… Als je wilt dat deze pil goed werkt, dan zul je iedere dag minimaal 7,5 uur moeten slapen en op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden. Bij de bijsluiter zitten uitgebreide instructies om je hiermee te helpen. Misschien wel wat lastig om in te passen in je wekelijkse patronen, maar bekijk het positief: je bent wel iedere dag uitgerust.

Slaap als medicijn

Wat als ik je vertel dat deze wonderpil echt bestaat? Nu kan ik natuurlijk doorverwijzen naar mijn webshop en je overhalen om deze innovatieve wonderpil aan te schaffen. Alleen de waarheid is, dat je deze pil niet nodig hebt als je de instructies van de bijsluiter volgt.

Vergeet gezond eten en sporten voor nu, slaap is dé basis van jouw gezondheid!

Dertien en een half uur lang luisterde ik iedere ochtend in de auto met grote fascinatie naar Matthew Walker, professor in neurowetenschappen aan de universiteit van California, en zijn boek ‘Slaap’. Eén van de beste boeken die ik ooit gelezen heb. In zijn boek legt hij op basis van duizenden wetenschappelijke studie uit, dat slaap de basis is van onze gezondheid. En ja, dat alle effecten van deze ‘wonderpil’ dus ECHT zijn!

Als je dit jaar één boek wilt lezen, lees dan dit boek!

Klik hier om het boek te kopen

Of lees verder in dit artikel

In dit artikel leer je hoe slaap precies werkt en hoe het effect heeft op alle aspecten van je gezondheid. Daarnaast vind je hier meer informatie over welk effect slaap heeft op jouw gewicht en wat je kunt doen om de kwaliteit en kwantiteit van je slaap te verbeteren.

Hoe werkt slaap?

Slaap is niet zo maar lekker in bed liggen en uitrusten. Het gaat veel verder dan dat. Tijdens je slaap worden vele lichaamsfuncties herstelt, geneest het lichaam zichzelf en alle informatie van de dag geordend in je hersenen. Slaap bestaat uit verschillende stadia: je lichte slaap, je diepe slaap en je REM slaap (ook wel droomslaap genoemd). Alle drie de stadia heb je nodig om je hersenen en lichaam optimaal te herstellen.

Slaap is zo essentieel, dat (bewust) niet slapen bijzonder schadelijk is voor je gezondheid. Het is niet voor niets dat het ‘record aantal uren wakker blijven’ is verwijderd uit de Guinness Book of Records.

Lichte, diepe en REM slaap

Gedurende de nacht ga je meerdere malen door deze drie verschillende stadia heen terwijl je slaapt. Je lichte slaap vormt de basis waar vanuit je afdaalt naar je diepe of REM slaap. Jouw diepe slaap zorgt ervoor dat nieuwe informatie van die dag in grove brokken in je hersenen geordend wordt. Dat is de reden dat je aan het begin van de nacht voornamelijk ‘diep slaapt’.

Jouw REM slaap zorgt voor het fijne ‘beeldhouwwerk’ en het leggen van creatieve verbindingen tussen wat je hebt geleerd. Aan het einde van je nacht heb je dus juist meer REM slaap.

Hoe jouw verdeling is tussen lichte, diepe en REM slaap gedurende de nacht is interessant om bij te houden. Zeker als je je slaap wilt optimaliseren en aan de slag gaat met de tips. Dit kun je doen door middel van een simpele app of een slim horloge.

Voorbeeld van hoe een prima nacht slaap eruit kan zien (GARMIN app)

Cyclussen van anderhalf uur

Je slaapt in cyclussen van anderhalf uur. In die anderhalf uur ga je van lichte slaap naar diepe en/of REM slaap. Het einde van een cyclus is een natuurlijk moment waarop je wakker wordt om even naar de toilet te gaan. Als je midden in een cyclus bent is het lastig om wakker te worden. Word je toch wakker, bijvoorbeeld door een hard geluid, dan voel je je duf en gedesoriënteerd.
Het is dan ook aan te raden om je wekker zo te timen dat deze precies gaat aan het einde van een cyclus (zie ook tips).

Een gezonde nachtrust duurt ideaal gezien 7,5 uur. Een nachtrust van 6 uur is prima voor een keer, maar wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het op lange termijn je gezondheid gaat ondermijnen.
Ben je een keer echt moe? Dan kan het heerlijk zijn om 9 uur te slapen.

Slaap en je hersenen

Slaap optimaliseert je hersenen, niet alleen je geheugen maar ook je creativiteit. Uit studies blijkt dat studenten die na het leren gaan slapen 20 tot 40% meer hebben onthouden dan studenten die niet hebben geslapen. Daarnaast verbetert slaap ook je motorische vaardigheden, bijvoorbeeld voor het spelen van een instrument of het uitvoeren van een sportoefening zonder een blessure op te lopen1.

Bron: ‘Slaap’ van Matthew Walker

Daarnaast zorgt REM slaap ervoor dat je hersenen in staat zijn om creatieve verbindingen en verbanden te leggen tussen wat je hebt geleerd. Er zijn veel voorbeelden van artiesten die in de na een goed stuk REM slaap wakker worden en op dit tijdstip hun grootste hits hebben geschreven. Deze optimalisatie in je hersenen vindt plaats in de laatste twee uur van je slaap: het stukje dat we het meest geneigd zijn om op te geven…

Slaap, emoties en depressie

Tijdens je slaap wordt de verbinding tussen je bewuste brein (prefrontale cortex) en het emotionele regelcentrum van je brein (amygdala) herstelt.
Je bewuste brein zorgt normaal gesproken voor de rem op je emoties en het relativeren ervan. Als er een slechte verbinding is tussen beide, schommelt je humeur sterk en is de kans groot dat je onhandig en emotioneel reageert. Daarnaast is het ontzettend lastig om een positieve mindset te houden als je moe bent.

Heb je wel eens een avond gehad dat alles je te veel was en alles één groot drama leek? Grote kans dat je wereld in de ochtend er een stuk rooskleurige uit zag 😉

Slaaptekort heeft een destructief effect op mensen die leiden aan mentale ziekten. Een voorbeeld hiervan is een (moraal discutabele) studie die is uitgevoerd op stabiele bipolaire patiënten. Al na één nacht slecht slapen nam de kans dat deze patiënten in een ‘high’ of ‘depressie’ gleden gevaarlijk toe!

Gelukkig geldt ook het omgekeerde. Matthew Walker en zijn collega’s aan de universiteit van California behandelen succesvol depressies, bipolariteit en angststoornissen door de kwantiteit, kwaliteit en regelmatigheid van slaap te verbeteren

Een slapende pup om dit artikel luchtig te houden

Slaap en de kans op ziekten

I was once fond of saying “Sleep is the third pillar of good health, alongside diet and exercise.” I have changed my tune. Sleep is more than a pillar; it is the foundation on which the other two health bastions sit.

Matthew Walker

Slaaptekort wordt in het boek ‘Slaap’ van Matthew Walker één op één in verband gebracht met allerlei nare ziekten, schrikbarend onderbouwd met verwijzingen naar wetenschappelijke studies.

Slaaptekort ondermijnt het cardiovasculaire systeem van je lichaam (hart en aderen), je metabolisme, je immuun systeem en voortplantingsorganen. Het vergroot je kans op hart ziekte, verhoogde bloeddruk, overgewicht, dementie, Alzheimer, diabetes en zelfs kanker.

Matthew Walker maakt daarmee nogal een statement door dat te zeggen. Gelukkig kan het verbeteren van je slaapkwaliteit juist ook helpen om de kans op ziekten te verkleinen.

Extreme voorbeelden…

Eén van de voorbeelden die goed illustreert wat de kracht is van een goede nachtrust is een studie waarbij twee groepen opzettelijk besmet werden met een verkoudheidsvirus. Van de groep die minder dan 5 uur mochten slapen in de week voorafgaand aan de besmetting, werd 50% verkouden. Van de groep die 7 of meer uur mocht slapen, slechts 18%.

In een ander schokkend experiment2 werden twee groepen muizen geïnjecteerd met kankercellen waarbij het verloop van de tumor voor vier weken werd gemonitord. De ene groep muizen mocht gedurende deze weken lekker slapen, terwijl de andere groep muizen regelmatig wakker werd gemaakt.

De tumoren van de muizen die slaaptekort hadden op gelopen in die twee weken waren 200% (!) sneller ontwikkelt en groter dan de muizen die een goede nachtrust hadden gehad…

Werken aan een betere nachtrust

Nu kan het zijn dat je je na het lezen van dit (minder positieve) artikel zorgen gaat maken. Zeker als slapen voor jou lastig is, om wat voor reden dan ook. Gelukkig is er van alles aan te doen om ervoor te zorgen dat je een betere kwaliteit nachtrust krijgt. Ook als dat nu niet zo is!

De bijsluiter…

De wonderpil waar dit artikel mee begon is dus waarheid. De voordelen van slaap zijn ongekend. Sinds ik deze kennis ben gaan toe passen merk ik dit aan alles, én ik merk het ook als het even minder gaat.

De tips die bij de bijsluiter van deze wonder pil komen vind je in dit artikel. De kunst is nu om deze tips te gaan toepassen en jezelf nieuwe gewoonten aan te gaan leren. Dit vraagt een sterke mindset omdat het lastig is om patronen te doorbreken of om met sociale druk om te gaan.

Maar herinner, hoe meer jouw hersenen (en reptielenbrein) zijn uitgerust, hoe makkelijker het is om deze slaaptips weer toe te gaan passen 😉

Ga naar de tips voor een goede nachtrust

Wil je alvast meer weten of ben je nog niet overtuigd van de super krachten van een goede nachtrust?

Kijk de onderstaande TED talk!

Of dit andere leuke filmpje over mythes rondom slapen!

1 Uit onderzoek blijkt dat de kans op blessures in relatie tot aantal uren slaap schrikbarend toeneemt…

Slaap blessures

2 Uitgevoerd door Dr. David Gozal aan de Universiteit van Chicago

- ABOUT MARISKA -

Als coach en ervaringsdeskundige bied ik jou net even die extra's die ik zelf graag had gehad toen ik zelf het proces doorliep waar jij nu inzit. Ik weet hoe jij je voelt en waar ik over praat, ondersteund met 800+ uur aan studie.

Laat mij je helpen om de aller-aller leukste versie van jezelf te worden!

Wil je mij beter leren kennen? Leuk! Volg me gerust op LinkedIn, Instagram of Facebook of neem contact met mij op!

- HOUD MIJ OP DE HOOGTE -

Schrijf mij in voor de inspirerende nieuwsbrief!

WE ARE ALL MEANT TO SHINE

error: Content is protected !!