De ‘growth mindset’ & ‘fixed mindset’

Geloven in groei…’ Hijgend hap ik naar adem. ‘…is de sleutel naar succes!’ Zoute witte sporen bedekken mijn gezicht en schouders. Bewijsmateriaal van 17,3 km hardlopen in de brandende voorjaarszon. Mijn grijze ogen kijken fel en vastberaden naar de volgers op social media. Wat begon met een ontspannen training, eindigde in een persoonlijk record.
Als ik niet iedere dag stappen had gemaakt, was ik nooit van 700 meter rennen naar 17 kilometer gekomen.


If people knew how hard I had to work to gain my mastery, it would not seem wonderful at all

Michelangelo

Als jij écht geloofd dat je door hard werken, door er tijd en energie in te steken, alles kunt leren en bereiken wat je wilt, dan is de kans groot dat je je doel daadwerkelijk haalt. Plus, als jij ervan overtuigd bent dat je altijd kunt blijven groeien, dan zie je automatisch het potentieel in anderen. Of je nu leiding geeft of een voorbeeld bent voor collega’s, mensen in jouw omgeving komen tot bloei door jouw onvoorwaardelijk vertrouwen in hun kunnen.

Growth mindset vs. fixed mindset

In haar boek ‘Mindset’ onderscheidt Dr. Carol S. Dweck twee typen mindsets die mensen kunnen hebben: een ‘growth mindset’ en een ‘fixed mindset’.

Mensen die overwegend een ‘fixed mindset’ hebben geloven dat je talenten en competenties aangeboren zijn. Je kunt ze niet veranderen. Je bent of sportief, je hebt aanleg voor talen, talent voor sales, een hoog IQ, of niet. Een typische fixed mindset gedachte is dat je skills waar je talent voor hebt niet verder hoeft te ontwikkelen en dat je beter geen tijd kunt steken in zaken waar je geen aanleg voor hebt. Een fout maken of feedback ontvangen wordt direct gezien als persoonlijk falen en nieuwe dingen leren is buiten de comfortzone.

Mensen met een ‘growth mindset’ geloven dat je alle competenties en vaardigheden kunt ontwikkelen door er toegewijd tijd en energie in te stoppen. Door te sporten kun je steeds fitter worden, door op cursus te gaan kun je een nieuwe taal leren en met brain training kun je je IQ verhogen. Een fout wordt gezien als een kans om te leren. Nieuwe uitdagingen worden met lol aangegaan en eigenwaarde wordt ontleend aan de persoonlijke groeicurve.

Test scores and measures of achievement tell you where a student is, but they don’t tell you where a student could end up

Dr. Carol S. Dweck

Wat jij gelooft, wordt jouw waarheid

Met haar onderzoek toont Dweck aan dat mensen met een fixed mindset slechter presteren op testen dat mensen met een growth mindset. Sterker nog, we zijn hierin beïnvloedbaar.

In één van de experimenten kregen de testgroepen vooraf twee verschillende boodschappen mee. De eerste dat de test een capaciteit zou meten die onveranderbaar was. De tweede groep dat de uitkomst van de test kon verbeteren door vaker te oefenen. De tweede groep scoorde aanzienlijk hoger. In haar boek beschrijft Dweck tientallen voorbeelden van leerlingen die door te leren over de growth mindset zich gingen inspannen en hun resultaten drastisch verbeterden.


“One day, we were introducing the growth mindset to a new group of students. All at once Jimmy – the most hard-core turned-off low-effort kid in the group – looked up with tears in his eyes and said, ‘You mean I don’t have to be dumb?’ From that day on, he worked”Carol S. Dweck

De fixed mindset cultuur

De fixed mindset is onderdeel van onze cultuur. Sportteams selecteren we op basis van talent. Inloten voor universiteit gebeurd op basis van cijfers. Vacatures worden ingevuld op basis van aangetoonde ervaring. Alles draait om wat je op dit moment kunt of in het verleden hebt laten zien, (nog) niet om jouw potentie om je snel nieuwe kennis en vaardigheden eigen te kunnen maken.

De oorsprong van de fixed mindset ligt in de wijze waarop we gewend zijn om complimenten aan elkaar te geven. Kinderen worden geprezen voor hoge cijfers, sportprestaties of hoe slim ze zijn. Er wordt geoordeeld op het resultaat, niet op leercurve en toewijding. Omdat kinderen (en mensen) van nature op zoek gaan naar zoveel mogelijk goedkeuring, is een skill verbeteren waar je minder goed in bent onhandig. Dat levert op korte termijn geen waardering en complimenten op.  

Ook een mindset kan veranderen!

Het goede nieuws is dat, net als al jouw andere vaardigheden, een mindset kan veranderen van een vaste naar een growth versie. Plus, als jij een growth mindset ontwikkeld, straalt dit automatisch af op je collega’s door je acties en door je lichaamstaal. Met de volgende tips kun je vandaag al aan de slag!

Tip #1 Mind your compliments

Of je nu leidinggevende bent of samenwerkt met collega’s, elkaar complimenten geven maakt werken leuker. Let wél op hoe je een compliment geeft omdat het de fixed mindset van de ander juist kan versterken. Geef een compliment omdat je ziet dat een collega zich inzet op een lastige klus en volhoud door tegenslagen heen. Zie wat het doet met het gezicht van deze persoon als je een specifiek en persoonlijk compliment op deze wijze overbrengt.
Blijf weg van oordelen (goed/fout) of het labelen van het resultaat. Vraag waar je collega trots op is en wat zijn of haar doelen zijn voor de komende tijd.

Tip #2 Geloof jij in verandering?

Uit de wetenschappelijke studies van Dr. Dweck bleek duidelijk dat alleen al bewustzijn van het verschil tussen een fixed en growth mindset prestaties en zelfvertrouwen kan verbeteren. Een growth mindset zorgt ervoor dat je ‘fouten’ gaat zien om mogelijkheden om te leren en makkelijker nieuwe uitdagingen aangaat. Hierdoor bouw je zelfvertrouwen op en ga je steeds meer bewijs zien dat groei mogelijk is.
Als jij een diepgewortelde overtuiging hebt dat verandering voor jezelf mogelijk is, dan zie je automatisch de mogelijkheid tot groei in een ander. Als jij het nu kan, door toegewijd te werken, kan de ander het ook bereiken! Deze mindset maakt jou de meest inspirerende motivator die jouw collega’s maar kunnen wensen!

Tip #3 Grow your mindset

Ga aan de slag met je eigen growth mindset. Dit artikel was in hierin jouw eerste stap, dus super dat je nu nog aan het lezen bent! Kennis is de basis om een growth mindset te gaan ontwikkelen. Het helpt je om wat je tot nu toe hebt geleerd over mogelijkheden tot verandering in twijfel te gaan trekken. Het boek ‘Mindset’ van Dr. Carol S. Dweck is zeker jouw tijdsinvestering waard. Wil je alvast wat snelle tips? Bekijk dan bijvoorbeeld deze website voor handige informatie en leuke downloads voor jou en je collega’s.

Begin je op te merken dat mensen in jouw omgeving vooral een fixed mindset hebben en wil je actief aan de slag om jouw mindset te ontwikkelen?
Denk bijvoorbeeld aan coaching of een informatieve lezing voor jou, je collega’s en leidinggevende zodat je samen een growth werkomgeving kunt gaan creëren. Het is een proces, weet ik uit persoonlijke ervaring, en het is het meer dan waard!


Becoming is better than beingCarol S. Dweck

Sport als growth practice

Vijfentwintig jaar lang was ik er heilig van overtuigd dat ik nu eenmaal niet sportief was. In mijn jonge jaren zagen mijn ouders mijn gebrek aan talent en vertelden ze mij, goed bedoelt, dat ik nu eenmaal geen sporter was.
Het is nu misschien lastig voor te stellen, maar zes jaar geleden had ik zwaar overgewicht en kon ik nog geen 700 meter rennen zonder dat mijn longen in brand stonden. Vergeleken met marathon renners stelt een PR van 17,3 km misschien niet veel voor, maar voor mij is het proces wat ik heb doorlopen van ongekende waarde.

Sporten is mijn dagelijkse bewijs dat met toewijding en werk alles mogelijk is, ongeacht het punt waar je nu bent.

Ben ik trots? JA… want ik heb er ontzettend hard voor gewerkt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- ABOUT MARISKA -

Als coach en ervaringsdeskundige bied ik jou net even die extra's die ik zelf graag had gehad toen ik zelf het proces doorliep waar jij nu inzit. Ik weet hoe jij je voelt en waar ik over praat, ondersteund met 800+ uur aan studie.

Laat mij je helpen om de aller-aller leukste versie van jezelf te worden!

Wil je mij beter leren kennen? Leuk! Volg me gerust op LinkedIn, Instagram of Facebook of neem contact met mij op!

- HOUD MIJ OP DE HOOGTE -

Schrijf mij in voor de inspirerende nieuwsbrief!

WE ARE ALL MEANT TO SHINE

error: Content is protected !!