Zomerse kleding

Volle rondingen, slank of graatmager…De reden waarom iedere vrouw zich schaamt in zomerkleding

Denk je dat ik mijn shirtje uit kan trekken?‘ Ik zit pal in de zon op het terras van een strandtentje in Hoek van Holland en voel de eerste zweetdruppeltjes op mijn huid verschijnen. ‘Natuurlijk!‘ Roept mijn partner, ‘je ziet er hartstikke slank uit!‘ Maar ik schut mijn hoofd, want sinds ik deze gastblog schreef weet ik waar deze schaamte wél aan ligt.
Nee, het gaat mij erom of dat het gepast is om hier half naakt in bikini top te gaan zitten?’

Jouw reptielenbrein loopt het liefste rond in een burkini…

Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat je je altijd licht ongemakkelijk voelt op de eerste zomerse dag dat je weer rondloopt in een kort rokje? Of waar dat gespannen gevoel vandaan komt als je rondloopt in bikini en door hebt dat mensen naar je kijken?

Het probleem is niet jouw lichaam, maar je onderbewuste reptielenbrein

Jouw eerste gedachte is waarschijnlijk dat jouw lichaam niet mooi of slank genoeg is, of dat het ligt aan de putjes in je melkwitte benen, of dat die ene ader blauw kleurt aan de oppervlakte.
Alleen in de gesprekken die ik heb met de mensen die ik help als mindset coach komt steeds terug dat het niet uitmaakt hoe afgetraind, mager of juist vol vormen je bent. Iedere vrouw heeft deze gedachten, bewust óf onbewust. En om heel eerlijk te zijn, ik heb ze zelf ook…

In deze gastblog leer je dat het probleem hem niet zit in jouw lichaamsvorm, maar de gedachten die je (on)bewust hebt over het tonen van jouw naakte huid en vrouwelijkheid veroorzaakt door de geschiedenis van onze westerse cultuur. Geloof me, die gedachten ga je niet oplossen door meer af te vallen…

Jouw onderbewuste brein leeft nog in de 17e eeuw

Het is nog niet zo lang geleden in de geschiedenis van de mensheid dat het voor vrouwen niet geaccepteerd was dat zij blote lichaamsdelen lieten zien. Vijfenvijftig jaar geleden verscheen de eerste bikini op de voorkant van een tijdschrift, iets wat door de paus als zeer zondig werd gezien. En dit is dus precies de tijd waarin jouw reptielenbrein nog leeft.

Je reptielenbrein is namelijk bezig met overleven en bij de groep horen. Want verstoten worden door de groep is in de ogen van jouw reptielenbrein het ergste wat er kan gebeuren. Sociale normen, angsten en onbewuste gedachtepatronen worden doorgegeven van generatie op generatie. Je leert van je ouders namelijk wat gepast gedrag is binnen de groep waarvan je deel uitmaakt. In de online cursus ‘Mindset-the-basics‘ leer je hoe dit precies werkt. Onbewust neem je alles over, hun angsten en overtuigingen, zonder dat jullie het beide door hebben.

De schaamte is echt…

De kans is groot dat jouw reptielenbrein, zonder dat je het door had, angsten om je vrouwelijkheid te tonen over hebt genomen van jouw moeder. Die het, terecht, waar over heeft genomen van haar moeder die in een tijd leefde waarin het not-done was om rond te lopen in korte rokken, laat staan een bikini.

Op het moment dat jij een korte rok draagt of rondloopt in bikini slaat jouw reptielenbrein op de achtergrond alarm. Het denkt namelijk nog steeds dat het niet gepast is, misschien zelfs gevaarlijk, om je naakte huid te tonen. En dat is precies waardoor je je oncomfortabel voelt! Die onbewuste gedachte van je reptielenbrein veroorzaakt namelijk een emotie, bijvoorbeeld angst of schaamte. Een emotie is niets meer dan een hormonencocktail dat wordt afgegeven door je hersenen en wat je voelt in je lichaam. Ook al leven we dus in een tijd waarin het (in sommige situaties) normaal is om rond te lopen in korte rok of bikini, de emotie die je erbij ervaart is echt aanwezig!

Wat kun je eraan doen?

De eerste stap is je ervan bewust worden dat een deel van jouw hersenen (je reptielenbrein) nog in een ander tijdperk leeft. Hierdoor kun je het oncomfortabele gevoel een plekje geven. Je wéét waar het door wordt veroorzaakt en dat maakt het makkelijker om te accepteren. Met het lezen van dit artikel ben je al gestart met dat bewustwordingsproces.

In deze gastblog deel ik nog drie andere tips waar je direct mee aan de slag kunt. Merk je dat dit artikel iets in jouw raakt en wil je meer weten? Lees hier dan verder…

Leer meer over je onderbewuste brein

Kennis over hoe je onderbewuste brein werkt is de basis om je bewust te worden van wat je denkt en waar de emoties die je ervaart vandaan komen. In de online cursus ‘Mindset-the-Basics‘ leer je precies wat nodig is om hierin de eerste stap te maken. De kennis uit de beste boeken is hierin op een laagdrempelige wijze samengevat in 90 minuten aan korte video’s. Je kunt de cursus overal volgen, op je pc, tablet of telefoon.

Waarom zou je nog langer rondlopen met een oncomfortabel gevoel? Dit is jouw kans om een eerste stap te maken. Waar wacht je nog op? Zet hem nu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- ABOUT MARISKA -

Als coach en ervaringsdeskundige bied ik jou net even die extra's die ik zelf graag had gehad toen ik zelf het proces doorliep waar jij nu inzit. Ik weet hoe jij je voelt en waar ik over praat, ondersteund met 800+ uur aan studie.

Laat mij je helpen om de aller-aller leukste versie van jezelf te worden!

Wil je mij beter leren kennen? Leuk! Volg me gerust op LinkedIn, Instagram of Facebook of neem contact met mij op!

- HOUD MIJ OP DE HOOGTE -

Schrijf mij in voor de inspirerende nieuwsbrief!

WE ARE ALL MEANT TO SHINE

error: Content is protected !!