
Hoe je afleerde te werken vanuit intrinsieke motivatie én wat je er nu aan kunt doen!
‘Als je je sommen niet af hebt, moet je nablijven.’
De bel was gegaan en ik wist dat mijn moeder buiten op me stond te wachten. Het was geen onwil, ik wilde de sommen graag af hebben, maar ik kon het gewoon niet. Het was oersaai.
Na vijf keer twee getallen bij elkaar optellen had ik het trucje door en verloor ik iedere vorm van focus.
Wanhopig keek ik naar de juf die star een blik wierp op mijn half lege papier. Ik klemde mijn kaken op elkaar en worstelde me in een uur door de laatste twintig geestdodende opgaven heen.
Getraind om te luisteren naar anderen…
Iedereen wordt geboren met een perfect uitgerust navigatiesysteem om zijn of haar ultieme baan te vinden. Werk waarin passie, talent, taak en wat de wereld nodig heeft overlappen. De Japanners noemen dit ‘ikigai’, ik noem het ook wel alignement.
Alleen, het vinden van je ikigai wordt best lastig in ons huidige schoolsysteem. Als kind leren we namelijk om meer te luisteren naar anderen, leraren en ouders, dan naar waar wij intrinsiek blij van worden.
Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls
Joseph Campbell
Jouw navigatiesysteem werkt heel simpel. Is wat je doet of denkt in lijn met je ikigai? Dan vind je het fantastisch en gaat alles vanzelf. Is het niet in lijn? Dan voelt het zwaar en vermoeiend.
Kinderen kunnen nog helemaal opgaan in hun fascinaties. Of het nu planeten zijn, dieren, brandweerwagens of dinosaurussen. Ze willen intrinsiek alles leren over een specifiek onderwerp. Hun energie en motivatie lijkt onuitputtelijk. Kinderen volgen van nature hun ‘bliss’ en zijn ontzettend leergierig.
Dat gevoel wil jij (weer) gaan opzoeken als je wilt weten wat jouw intrinsiek motiveert en waarvan je in alignement raakt.
Ben jij jouw bliss verloren?
Op jonge leeftijd worden we op school getraind in het leren van vakken waar we die bliss absoluut niet voor voelen. Als we dat maar goed genoeg doen, ontvangen we waardering van onze leraren en ouders. Weigeren we om ons in te zetten voor iets waarvan we intrinsiek ongelukkig worden, dan straft het systeem ons.
We leren om meer te luisteren naar anderen, in plaats van naar waar wij intrinsiek van gemotiveerd raken. Vaak geldt dit niet alleen voor jouw werk en kun je het doortrekken naar alle aspecten in je leven.
Begin je te begrijpen waarom ons navigatiesysteem op latere leeftijd in de war is en vele mensen alleen nog maar werken voor het geld? Of nog erger, dat we ons leeg voelen en geen idee meer hebben waar we nu echt gelukkig van worden…
Please don’t shine too bright!
Naast dat we vanaf jonge leeftijd getraind worden om dingen te doen die niet per se bij ons passen, speelt er nog iets anders mee. Mensen zijn namelijk van nature geneigd om zich aan te passen aan de groep. In de oertijd was dit pure noodzaak. We hadden de groep namelijk nodig om te overleven en verstoten worden betekende letterlijk doodgaan. In deze blog schreef ik eerder over hoe deze angst je (sport)prestaties onbewust kan saboteren.
Naast dat dit overlevingsinstinct diepgeworteld is in ons, is het helaas nog steeds een reële angst.
Stel je voor dat je als kind slimmer en getalenteerde bent dan je leeftijdsgenoten. Je kan bijvoorbeeld veel beter piano spelen, zingen of je bent een stuk slimmer. Hoe groot is de kans dat andere kinderen jaloers worden op je? Je bent namelijk beter dan de groep en anderen voelen zich daardoor rot. Om pesten te voorkomen kun je je maar beter aanpassen en je talenten wat naar beneden bijstellen.
There is nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you
Marianne Williamson
Goed, je bent dus getraind om naar anderen te luisteren, dingen tegen je zin in te doen en je aan te passen aan de groep. Great! En nu? Om je bliss terug te vinden, kun je dit proces omkeren en met kleine stappen herontdekken wat jou intrinsiek gemotiveerd.
En relax, je kunt gewoon je huidige baan behouden en hoeft ook niet op wereldreis. Ook al heb je het gevoel dat je in de toekomst ‘iets anders’ wilt, is het aan te raden om eerst te gaan ontdekken hoe ‘bliss & alignement’ eigenlijk voelt. Alleen vanuit deze mindset kun je namelijk pas gaan ontdekken wat echt bij je past. De volgende tips helpen je alvast op weg.
Tip #1 Experimenteer met het aligned indelen van je werkzaamheden
Wat je wilt is bekender worden met het gevoel van bliss en alignement. Je huidige baan biedt hiervoor perfecte mogelijkheden om te experimenteren. Je kunt de inhoud van je werkzaamheden misschien niet direct veranderen, maar wel hoe je ze uitvoert. Begin met het anders indelen van je dag. Stel vooraf een to do lijst op met wat je aan het einde van de dag gedaan wilt hebben. Voel vervolgens van welke van deze acties je in dat moment het meest gemotiveerd raakt. In welke heb je het meeste zin?
Begin met deze actie. Werk alle acties af door steeds te kiezen voor degene waar je het meeste zin in hebt. Ik noem dit werken in alignment.
Gegarandeerd dat je in minimaal 80% van de dag vrolijk je werkzaamheden aan het doen bent. Aan het einde van de dag is je stemming zo goed dat je ook minder weerstand voelt voor de minder leuke werkzaamheden. Hiermee train je jezelf om steeds beter te herkennen wat alignement is en leer je beter naar je eigen navigatiesysteem te luisteren.
Tip #2 Grijp kansen en vertel anderen waar je energie van krijgt
Zodra je begint te herkennen van welke werkzaamheden je hart sneller gaat kloppen, kun je je hierover gaan uitspreken. Vraag actief aan je collega’s en leidinggevende of er werkzaamheden die jij leuk vind en waar je bij kunt helpen. Zie je een kans voorbij komen, grijp die dan ook!
Vind je dit lastig? Weet dan dat dit komt doordat je jaren getraind bent om je aan te passen aan de groep en werkzaamheden te doen die eigenlijk niet bij je passen. Wil je hier echt stappen mee zetten dan kun je je proces versnellen met coaching.
Door je openlijk uit te spreken over wat je leuk vind om te doen, weten anderen mensen je ook te vinden. Je zult kansen gaan aantrekken. Daarnaast kun je ook aangeven uit welke werkzaamheden je geen energie uit haalt. Wie weet is er een collega die hier juist ontzettend blij van wordt!
Tip #3 Vertrouw erop dat jouw passie en talenten van meerwaarde zijn
Voelt het als egoïstisch en lui om alleen werkzaamheden te doen die je leuk vind? Geloof me, niets is minder waar! Dit zijn onbewuste overtuigingen die je, zoals uitgelegd, jarenlang hebt getraind en in onze maatschappij worden gezien als normaal.
Als jij werkzaamheden gaat doen waar je goed in bent en waar je energie uit dan zul je moeiteloos werk van zeer hoge kwaliteit afleveren. Jouw organisatie heeft hier 10x meer aan als dat jij tegen je zin werk doet ‘omdat je denkt dat het moet’. Voel je je dus verantwoordelijk en wil je maximaal bijdragen aan het succes van jouw organisatie? Ga dan juist die dingen doen waarvan jij in alignement raakt! Volg waar je hart van gaat zingen! Lever verbazingwekkende resultaten!
Niet omdat iemand het van je vraagt, maar omdat je intrinsiek de motivatie van binnenuit voelt!
Ben je leidinggevende en wil je weten hoe je jouw medewerkers kunt helpen om hun intrinsieke motivatie te ontdekken? Schrijf je in voor één van de trainingen en meld je aan voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina. Binnenkort ontvang jij dan een vervolgblog over waarom het onmogelijk is om top down medewerkers intrinsiek te motiveren. Met natuurlijk tips wat je dan wél kunt doen 😉
Ik ben ontzettend benieuwd hoe dit artikel je heeft geholpen! Deel het gerust met anderen en ga het gesprek erover aan met je leidinggevende.
Wil je echt op zoek naar jouw ‘ikigai’ en zou een steuntje in de rug daarbij fijn zijn? Je bent altijd welkom om met mij kennis te maken en meer te leren over hoe ik jou kan helpen met een coachingstraject.

Ps. Wat leuk is om te weten dat er in Amerika en Engeland al jaren scholen zijn waarin de leerling bepaald wat hij of zij leert en op welk tempo. De leerling moet zelf met een vraag komen waar hij of zij meer over wil weten en de leraren coachen en assisteren om de leerwens mogelijk te maken. Dit concept is aan het overwaaien naar Nederland en er zijn al een aantal (privé) scholen waar deze vorm van onderwijs succesvol wordt toegepast.
Laura | I scream beauty
Interessant artikel. Helemaal om dit te lezen vanuit oogpunt van leerkracht:)
admin
Aaah, wat leuk om te horen dat je in het onderwijs werkt! Ik hoop van harte dat het je inspireert en handvatten geeft 😉
Maaike | Travelbliss
Ik geloof erin om je passie te volgen, maar er ben hier nog niet helemaal uit wat ik van dit onderwijsconcept vind. Soms moet je ook gewoon dingen doen die je niet leuk vindt en kinderen hebben ook kaders nodig en een zekere basis.
admin
Yes, daar heb je precies het dillema te pakken. Ik moet als ondernemer ook mijn administratie doen, daar is geen ontkomen aan… Het is dan niet de vraag óf ik het doe, maar hoe ik het doe. En dat is zeker een les die handig is om als kind te leren 😉
Janet
Ik zie een dergelijk concept wel op een vrije school hier. Ze zijn nog niet erg populair maar vind het concept wel interessant.
admin
Leuk om te horen dat er bij jullie aandacht voor is! De vrije school staat inderdaad bekend dat het meer die richting opgaat 🙂
Yousra Yasmine
Wauw wat een onwijs interessant en leerzaam artikel! Ik ga hier zeker iets mee doen, Bedankt voor het delen van je inzicht!
admin
Super om te horen! Dank je wel en graag gedaan 😉
Nicole Orriëns
Ik denk dat het altijd goed is om je gevoel te volgen. En als je kunt werken vanuit een innerlijke motivatie is dat denk ik altijd beter.
admin
Helemaal mee eens Nicole! 😀
Wanda
Vooral het nee zeggen tegen werkzaamheden die mij minder liggen of gewoon niet leuk lijken, heb ik wel moeten leren. Inmiddels lukt dat aardig goed zodat ik ook echt plezier heb in mijn werk.
admin
Wat goed bezig Wanda! Actief aangeven wat je wel en niet leuk vind om te doen verhoogd zeker je plezier en ik geloof er ook heilig in dat daardoor je productiviteit echt met sprongen omhoog gaat. Dan kun je dus veel meer bijdragen aan de organisatie in diezelfde tijd. Ga zo door!
Karin
Eigenlijk worden kinderen ook veel te jong gedwongen om keuzes te maken ivm studie. Vaak willen ze als ze 18 zijn hun droomvervolgopleiding beginnen om er dan achter te komen dat ze op 12 jarige leeftijd een verkeerde keus hebben gemaakt. Vaak onder lichte dwang van ouders en leraren…. Zo zonde want dan worden ze veroordeeld tot een leven met een baan die niet hun passie is.
admin
Ow ja, herkenbaar Karin! En later switchen is ook niet nog altijd sociaal geaccepteerd. Hoewel het gelukkig wel steeds vaker voor komt! 😀
Stefaan De Winter
ik volg men passie sinds dit jaar en ik ben er zoveel gelukkiger door geworden! Bedankt voor dit intressante artikel ik ga er zeker dingen uit oppikken in het dagelijkse leven!
admin
Aaaah wat super leuk om te lezen Stefaan! Als je eenmaal van dat gevoel geproefd hebt, dan wil je niet anders in mijn ervaring 😉
Julia Veenstra
Zeer herkenbaar en zou inderdaad willen dat meer mensen het zo zouden zien.
admin
Jah precies Julia! Leuk om te lezen dat je het herkent 😀
Janneke
Mooie boodschap! Het zou algemene kennis mogen zijn 😀. Ik vraag me ook nog wel eens af waarom ik zoveel keer in mijn leven de citroenzuurcyclus uit mijn hoofd heb moeten leren…hersengymnastiek is nog het minst slechte argument dat ik heb gehoord. Tegelijkertijd ben ik ook een moeder die probeert de kinderen uit de leggen dat school nou eenmaal iets is waar je doorheen moet en dat er heus wel ‘saaie’ dingen zijn die toch enorm nuttig zijn…leuke uitdaging om rond het ‘moeten’ de bliss te houden!
admin
Jaaah, dank je wel Janneke! 😀 En jah, dat moeten… Sommige dingen moeten inderdaad, en dat wil niet zeggen dat we ze dan niet moeten doen. Ze doen en gelijktijdig beseffen dat je richtingaanwijzer de andere kant op wil is al iets super moois dat je je kinderen bij kunt brengen. Zo leren ze wel hun eigen gevoel te vertrouwen en gelijktijdig dat je aan sommige dingen niet ontkomt… zoals belastingaangifte als ondernemer 😉