sociale gelegenheden

Sociale situaties én gezond leven. Zeven praktische tips hoe je beide slim combineert!

Als je gezonder wilt gaat eten en fitter wilt worden, dan kunnen sociale situaties knap lastig zijn. In Nederland is de norm dat ‘gezelligheid’ geassocieerd wordt met vette snacks, gebak en alcohol. Oftewel, je doet pas gezellig mee, als je ook een bitterbal en een biertje neemt!

Onder sociale druk van vrienden, familieleden en collega’s is het daarom erg gemakkelijk om je goede voornemens los te laten en een andere keuze te maken dan dat je eigenlijk zou willen.

In dit artikel leer je wat sociale gelegenheden met je brein doen, zodat je dit patroon kunt doorbreken. Daarnaast lees je zeven handige tips die je direct al toe kunt passen zodra je deze week weer voor de keuze komt te staan: doe ik met de groep mee of kies ik voor mijn gezondheid?

Je bent het gemiddelde van de tien mensen waar je het meeste mee omgaat

Mensen zijn groepsdieren

Als mens zijn wij vanuit ons instinct geneigd om onszelf koste wat het kost aan te passen aan de groep. Al miljoenen jaren geleden leefden mensen samen in sociale groepen om te kunnen overleven. Net zoals apen nu ook doen in het wild. Voor onze overleving waren we van elkaar afhankelijk. Als onze voorouders door de groep werden verstoten, gingen ze letterlijk dood. Ofwel van honger of omdat ze aangevallen werden door een wild dier…

Geprogrammeerd in ons oer brein

Ons onbewuste brein, wat ik ook wel het ‘reptielenbrein’ noem, is zo geprogrammeerd dat het er alles aan zal doen om jou te beschermen tegen fysieke en emotionele pijn. We zijn ons heel vaak niet bewust dat dit deel van ons brein continue hard voor ons aan het werk is. Het oerinstinct van het reptielenbrein om ‘bij de sociale groep te horen’ is ontzettend sterk. Het is ingesleten door miljoenen jaren van evolutie en ik heb nog niemand ontmoet die hier compleet vrij van is.

Afwijken van de sociale groep

Als we een andere keuze maken dan de sociale groep waar we op dat moment bij horen, slaat ons reptielenbrein alarm. Het geeft sterke hormonen af die resulteren in emoties: we voelen ons naar en ons lichaam verkrampt.

Vaak gaat het gepaard met gedachten op de achtergrond zoals: Wat zullen ze wel niet van me denken? Vinden ze me nog wel aardig? Misschien maken ze een opmerking hierover? Wat als ze me belachelijk maken?

Een onbewuste gedachte resulteert in hormonen die emoties veroorzaken. Dit voel je lichamelijk én het bepaald de keuzes die je maakt

Soms zijn deze gedachten en emoties ontzettend handig, maar niet als je diep van binnen een andere keuze wilt maken dan de groep. Denk bijvoorbeeld aan je collega’s die gezellig pratend genieten van een slagroomtaart terwijl jij wilt afvallen. Of je vrienden die nog een extra biertje nemen terwijl jij eigenlijk met de auto naar huis wilde. Of dat je hebt besloten om minder vlees te eten terwijl je partner het liefste iedere dag biefstuk wil…

In hoeverre jij fit en vitaal kan worden is in grote mate afhankelijk van je omgeving

Hoe ziet jouw sociale cirkel eruit?

Je leest dit artikel omdat je gezonder wilt gaan leven, anders had je niet op de titel geklikt. Je wilt bijvoorbeeld gezonder eten, vaker sporten en op tijd naar bed. Denk eens aan de tien personen, familieleden, collega’s en vrienden, waar je het meeste mee omgaat.
Hoe gezond eten zij? Hoe vaak sporten zij? Geven zij het goede voorbeeld in wat jij ook wilt bereiken? Of hangen ze het liefst op de bank met een zak chips en een glas alcohol?

Als jij alleen maar mensen in jouw omgeving hebt die ongezonde keuzes maken, dan wordt het voor jou heel lastig om fit en energiek te worden!

Hoe de mensen in jouw omgeving je in de weg zitten

Of je er bewust van bent of niet, iedere keer als jij een andere keuze maakt dan de persoon waarmee je op dat moment bent, slaat jouw reptielenbrein alarm! Een gebakje afslaan? Je reptielenbrein zit tegen het plafond! De bank afkomen terwijl je partner voor de tv hangt? Alle stoppen slaan door in jouw hoofd…

Er komt op dat moment letterlijk een lading aan stress hormonen vrij waardoor jij je rot voelt totdat jij je weer aanpast aan wat de ander doet. Je moet dus heel sterk in je schoenen staan om het gevoel van een flipperend reptielenbrein te kunnen handelen en toch voor jezelf te kiezen.

Het effect van jouw keuze op anderen

Als jij een andere keuze maakt dan de persoon waar je mee bent, dan heeft dit niet alleen effect op jouw reptielenbrein, maar ook op het reptielenbrein van de ander.

Stel jij slaat het gebakje af van je collega. Zijn of haar reptielenbrein slaat ook alarm! ‘Waarom wil deze persoon mijn gebakje niet? Vind hij/zij me nog wel aardig? Is het gebakje wel goed genoeg? Heb ik iets fout gedaan? Misschien moet ik ook afvallen?’ Deze gedachten hoort die persoon vaak niet, maar zijn er in het onderbewuste brein wel.
De reactie van jouw collega zal waarschijnlijk heel herkenbaar zijn: ‘Aaah, toe, doe gezellig mee!’ Of met een jaloers gezicht omdat hij of zij dit stiekem ook wil ‘Owja, jij bent aan het afvallen!

Flipperende reptielenbreinen

Hetzelfde geldt voor jouw partner die lekker op de bank hangt terwijl jij voorstelt om naar de sportschool te gaan. Zijn of haar reptielenbrein komt direct in actie ‘Shit, moet ik mee? Ben ik ook te dik? Gaat mijn partner nu bij me weg? Dan blijf ik hier alleen achter? Doe ik het dan niet goed genoeg? Ik dacht dat op de bank liggen was wat we normaal gesproken altijd deden?
De kans is groot dat je partner niet begrijpt waarom jij ineens naar de sportschool wil en zichzelf dit (ongemerkt) persoonlijk aantrekt.

Oftewel, als jij een andere keuze maakt dan de persoon waar je mee bent op dat moment, dan flipt niet alleen jouw reptielenbrein, maar ook die van de ander. Met alle gezellige gevolgen van dien…

Het is dus in het voordeel van jouw reptielenbrein om je maar netjes aan te passen aan de sociale groep. Dat is ook meteen de reden waarom het ontzettend lastig is om te veranderen als je hele sociale cirkel niet mee verandert.


Persoonlijk

Tijdens mijn persoonlijke transformatie had ik twee sterke factoren die ervoor zorgde dat ik andere keuzes ging maken dan de meeste mensen uit mijn omgeving:

 1. Voedsel intolerantie
 2. Mijn partner die aan top sport doet

Intoleranties als sterke drive om te veranderen

Begrijp me niet verkeerd, het was (en is) over het algemeen geen pretje om continue lichamelijke klachten te hebben vanwege intoleranties voor bepaalde voeding. Zeker niet toen ik nog niet wist waar het aan lag. Avond na avond lag ik misselijk op bed en kon ik niet slapen. Bijna iedere dag had ik een pijnlijke buik en leek ik wel zwanger. Dan hebben we het nog geeneens over de ontstekingen op mijn huid en mijn spijsvertering…

De fysieke en emotionele pijn van al deze symptomen was voor mijn reptielenbrein een hele sterke prikkel om te veranderen!

Natuurlijk ging dat niet vanzelf. Ik weet nog de eerste keer dat ik een restaurant belde om mijn dieetwensen door te geven. Ik ging emotioneel kapot van schaamte. Als de ober publiekelijk over de tafel mijn dieetwensen omriep kon ik wel door de grond gaan: “Wat moeten mijn tafelgenoten wel niet van me denken?!
Heel eerlijk? Het duurde meer dan een jaar voordat mijn reptielenbrein hieraan begon te wennen en de emotionele reactie afnam.

Maar Maris, waar maakte je je in vredesnaam druk om?

Ik snap dat sommige nuchter ingestelde Hollanders dit zullen denken. Maar inmiddels weet ik dat er veel mensen zijn die zich in de emoties en gedachten herkennen. De reactie van mijn reptielenbrein in deze situaties was echt. De gedachten kwamen in mij op zonder dat ik er controle over had en de emoties (chemische reactie van hormonen) voelde ik in mijn buik en spieren.
Natuurlijk wist ik rationeel dat het onzin was dat ik me er zo druk over maakte, maar de gevoelens waren er wel degelijk!

Herkenbaar? Door te oefenen en het toch te doen kun je je reptielenbrein trainen. Hierdoor nemen deze emotionele reacties af en kun je steeds makkelijker je eigen keuzes maken. Dit is ook voor jou mogelijk! Ik geloof hier heilig in omdat het mij ook is gelukt 😊 En ik ben ook maar gewoon een mens die vroeger op een heel andere plek was.

Sporten was ‘makkelijk’

Met een partner die aan topsport deed was het voor mij makkelijk om ‘in beweging te komen’. Hij moedigde me aan om te gaan hardlopen en wandel / jogde met mij mee naast zijn reguliere trainingsschema. Want ik kon namelijk toch geen 700 meter achter elkaar hardlopen…

Ik had ontzettend geluk dat er iemand naast mij was waar ik me aan op kon trekken. Een persoon dicht bij mij die mij letterlijk steunde, door dik én dun.


Wat is jouw drive?

Het is dus aan te raden om triggers in je sociale omgeving te organiseren die ervoor zorgen dat jij in staat bent om je reptielenbrein onder controle te krijgen. Wat zijn voor jou de (sociale) triggers die sterker zijn dan je reptielenbrein? Hoe kun je deze in je leven organiseren? Welke stok achter de deur heb jij nodig om de gezonde keuzes te kunnen maken die jij diep van binnen echt wilt?

Zeven tips om je reptielenbrein te helpen tijdens sociale gelegenheden

Om je op weg te helpen heb ik alvast wat tips op een rijtje gezet!

Tip 1 – Overleef de traktatie ronde op je werk

Iedere week is het wel feest en komt er wel een mogelijkheid tot taart langs. Maak het jezelf makkelijk door hierop voorbereid te zijn. Je weet dat het gaat komen en dat het afslaan iets met jou én de ander gaat doen. Zo pak je het aan:

 • Besluit vooraf wanneer je een traktatie neemt. Wil je het voor een periode helemaal niet? Of moet het bijvoorbeeld een 9 of 10 zijn? Of misschien neem je maar een klein stukje? Maak een plan!
 • Vertel mensen vooraf dat je geen gebak meer eet en waar ze je wel blij mee kunnen maken, bijvoorbeeld fruit of snack groenten. Geef ze een alternatief!
 • Stel het reptielenbrein van de ander gerust door ze een compliment te geven en te zeggen dat je het super vind als zij wél lekker een gebakje nemen. Dat voorkomt dat ze je gaan pushen.

Tip 2 – Etentjes

Met vrienden of collega’s, het komt bijna wekelijks voor. Zo houd je het gezond:

 • Kies voor een lichte maaltijd zonder veel vet vlees of kaas. Vraag eventueel de dressing van een salade apart en blijf weg bij de frietjes.
 • Vraag om extra groenten en sla, vinden je tafelgenoten vast ook lekker.
 • Vraag om een fles water voor iedereen,  zo kun je wel lekker drinken maar kun je het zonder dat iedereen het merkt bij één frisje / biertje of wijntje houden
 • Sla het toetje over en geef als reden dat je te zwaar hebt geluncht en propvol zit. Want daarmee geef je de reptielenbreinen van je tafel genoten indirect toestemming om lekker veel te eten.

Tip 3 – Borrels

Alcohol en nootjes zijn een perfecte bron voor het opslaan van lichaamsvet en het ontregelen van je slaap. Als je gezond een borrel wilt overleven zijn deze tips handig:

 • Haal zelf de drankjes bij de bar. Zo voorkom je dat je commentaar krijgt als je een cola light / alcohol vrij biertje of spa rood besteld.
 • Bestel naast bitterballen ook een groenten garnituur bij de ober, het liefste onopgemerkt zodat je vrienden het niet helemaal door hebben.
 • Ga expres met de auto zodat je een goed excuus hebt om niet te veel te drinken. Als ze vragen waarom dan zeg je gewoon dat je lui bent. Doet het altijd goed bij de reptielenbreinen van anderen. 
 • Voel je dat de nootjes op tafel naar je lonken? Tel in je hoofd af van 5…4…3… naar nul en vraag aan je vriend(in) hoe het gaat met haar ouders/ partner/ kind/ huisdier / werk/ verhuizing.

Tip 4 – Verjaardagen

Op verjaardagen van familie of vrienden komt er natuurlijk allemaal lekkers langs. Het is vaak een combi van gebak, eten én de borrel. Met deze tips houd je het voor jezelf leuk:

 • Stem vooraf met de host af of je iets mee kunt nemen en zorg voor eten waar jij blij van wordt: gezonde wraps, groenten snacks en een bak met aardbeien of druiven doen het altijd goed.
 • Neem je eigen fles cola light, spa rood, random light drank, alcohol vrij biertje of wijn mee. Zet de fles in de koelkast alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
 • Kom vroeg zodat je weer op tijd naar huis kunt en de volgende dag fris en fruitig je bed uit kunt.
 • Eet vooraf je eigen gezonde snack en maaltijd zodat je niet met knorrende maag nee hoef te zeggen tegen de slagroomtaart.
 • Ga precies naar de wc op het moment dat de taart wordt uitgedeeld en vertel daarna in een meer privé omgeving aan de host dat je de taart overslaat en straks lekker wat zoute snacks neemt. Natuurlijk ga je die niet nemen, maar dat hoeft haar reptielenbrein niet te weten…

Tip 5 – adem door je reptielenbrein

Kom je toch in een situatie dat je publiekelijk af wilt wijken van de groep. Bijvoorbeeld omdat je de slagroomtaart wilt afslaan terwijl het stil is en alle ogen op jou gericht zijn? Weet dan dat je reptielenbrein hoe dan ook nare hormonen af gaat geven en dat dit effect gaat hebben op je emoties en de keuze die je maakt.

Adem een paar keer diep, focus op wat je wilt en maak de keuze die jij diep van binnen wilt maken. Blijf ademen terwijl je voelt dat je reptielenbrein alarm slaat. Negeer voor 7 seconden wat mensen in je omgeving zeggen en blijf op je ademhaling focussen. Na 7 seconden zal je voelen dat het nare gevoel en de emoties afnemen.

Tip 6 – zoek een andere sociale groep

Kom je er na het lezen van dit artikel achter dat je je bevindt in een sociale groep die jou verre van stimuleert om gezonder te gaan leven? Zoek dan nieuwe mensen in je omgeving op met hetzelfde doel. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een sportschool, volg trainingen of doe mee aan een initiatief zoals de Afvalmarathon bij Sportcenter Allround.

Je reptielenbrein is ook super gevoelig voor groepsdruk in de richting die jij wilt. Dit is dus één van de krachtigste manieren om je lifestyle te veranderen en je doelen te halen!

Tip 7 – zie je zelf als influencer

Tot slot, begin jezelf te zien als influencer. Doordat jij andere keuzes gaat maken in je omgeving, zet je een andere norm. In het begin zullen je vrienden, familie en collega’s lacherig doen. Trust me, ik heb in het begin veel commentaar gehad op de bakken fruit die standaard op mijn bureau staan en mijn koeltasje dat ik altijd meeneem naar mijn werk. Na een tijdje viel het mij op dat meerdere collega’s fruit op hun bureau gingen leggen en met gezonde maaltijden naar het werk kwamen.

Onderschat nooit de invloed die jij kunt uitoefenen op de reptielenbreinen van andere mensen door voorbeeld gedrag te vertonen! Nu maken ze misschien grapjes over je, maar over een aantal maanden zullen ze je bedanken omdat je hen hebt geïnspireerd om ook hun lifestyle te veranderen 😉

Welke tips hebben jullie om beter om te gaan met sociale situaties? Laat ze gerust achter in de reacties!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- ABOUT MARISKA -

Als coach en ervaringsdeskundige bied ik jou net even die extra's die ik zelf graag had gehad toen ik zelf het proces doorliep waar jij nu inzit. Ik weet hoe jij je voelt en waar ik over praat, ondersteund met 800+ uur aan studie.

Laat mij je helpen om de aller-aller leukste versie van jezelf te worden!

Wil je mij beter leren kennen? Leuk! Volg me gerust op LinkedIn, Instagram of Facebook of neem contact met mij op!

- HOUD MIJ OP DE HOOGTE -

Schrijf mij in voor de inspirerende nieuwsbrief!

WE ARE ALL MEANT TO SHINE

error: Content is protected !!