Sta stil en luister! Hoe jij vandaag het verschil maakt voor jouw collega’s

Je kunt slecht luisteren.” De zachte gerimpelde ogen van mijn voormalig directeur kijken me ontspannen aan. Vijf jaar geleden ontving ik van hem deze waardevolle feedback. Op dat moment deed ik de snelle aanname dat ik natuurlijk precies wist wat hij bedoelde.

Klopt, ik doe dingen graag op mijn eigen manier en ben eigenwijs.” Reageerde ik trots omdat ik niet letterlijk zijn autoritaire instructies opvolgde en het eindresultaat door mijn manier de verwachtingen oversteeg.
De grijze man glimlachte rustig van achter zijn bril en deed nog één goedwillende poging om uit te leggen wat hij wél bedoelde. Maar doordat ik ondertussen druk aan het nadenken was over alle luistertechnieken die ik toch echt wel toepaste, mond dichthouden, samenvatten en doorvragen, kwamen zijn woorden niet bij me binnen…


Most people do not listen with the intent to understand; They listen with the intent to reply


Stephen R. Covey

Wil jij het verschil gaan maken voor je collega’s en productiever worden in je werk? Dan zijn goede luisterskills essentieel. Jouw collega’s, leidinggevende, vrienden en familie hebben namelijk feilloos door of dat je écht naar ze luistert of dat je met je gedachten ergens anders zit. Bijvoorbeeld bij het slimme antwoord wat je straks wilt gaan geven…

Kijk en luister naar de samenvatting van deze blog!

Hoe anderen voelen of je wel echt luistert

Het overgrote deel van de communicatie tussen mensen vindt plaats op basis van lichaamstaal. Op het moment dat jij een gedachte hebt tijdens een gesprek, dan is dit binnen een halve seconde zichtbaar in je gezicht. Zonder dat jij het bewust door hebt, spannen kleine spiertjes in je gezicht zich aan als je bijvoorbeeld bedenkt welke berg werk er nog op je wacht of hoe je gaat reageren.
De hersenen van jouw gesprekspartner registreren de verandering in je gezichtsspieren direct. Het kunnen lezen van gedachten door lichaamstaal is een proces wat we als oermens nodig hadden voor overleving. Bijna altijd is dit een onbewust proces, zowel bij jou, als bij de ander. Jullie hebben het beide dus niet door maar, het resulteert er wél in dat jouw collega zich niet gehoord voelt door jou.

De kunst van écht luisteren

Met je onverdeelde aandacht volledig bij het verhaal van de ander zijn. Het klinkt simpel. Om echt te kunnen luisteren is het enige dat je hoeft te doen volledig in het hier en nu zijn. Met rust in je hoofd, vrij van je eigen gedachten en oordelen over het verhaal, luisteren naar de ander.

Alleen…is het je ooit opgevallen hoe snel er gedachten in je hoofd opkomen als iemand je iets vertelt?
Of je herkent de situatie en wil jouw ervaringen hierover kwijt. Of je bent het niet eens met wat die persoon zegt. Of je irriteert je aan de slechte adem / hoge stem / kleding van die collega. Of je vraagt je af hoe lang dit gaat duren maar durft het gesprek niet af te kappen? Of het is je leidinggevende en je hebt het gevoel dat je een antwoord moet geven wat hij of zij wil horen. Of het is een combinatie van deze gedachten…

Guess what? Op het moment dat je naar iemand luistert en je eigen gedachten leiden je af van wat de ander zegt, dan gebeuren er de volgende dingen:

  1. Die persoon heeft (onbewust) door dat je aandacht niet meer bij hen is door verandering in je lichaamstaal en gezicht. Hij of zij voelt zich niet gehoord en zal de neiging hebben om het verhaal te blijven herhalen.
  2. Je bent niet meer in het hier en nu, maar bezig in je eigen hoofd. Door al je eigen gedachten wordt het lastig om te focussen.
  3. De kans is groot dat je gaat reageren op basis van je eigen gedachten, en dus niet op wat de ander je daadwerkelijk verteld. Hiermee bevestig je het gevoel van de ander dat je inderdaad niet meer luisterde.

Echt luisteren kun je pas als je je eigen gedachten tijdelijk aan de kant kunt zetten, je neiging tot reageren even los kunt laten en met al je aandacht kunt focussen op de ander.

Tips die jouw oren perfect laten luisteren

Geef toe, hoe fijn is het gevoel als jij ervaart dat iemand jou echt hoort, ziet en oprecht geïnteresseerd is? Hoe gaaf is het als jij degene bent die anderen zo kan laten voelen!

Naast de standaard tip van LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) gaan de volgende technieken jou helpen om vandaag al een verschil te maken!

Tip #1 Aanwezig zijn is genoeg

Of je nu in een overleg zit of in gesprek bent met een collega, weet dat jouw aanwezigheid al genoeg is. Je bent goed genoeg! Echt, ook al houd je je mond. De ander is prima in staat om zijn of haar eigen problemen op te lossen. Jij kunt helpen door rustig achterover te leunen en de ander de ruimte te bieden voor het verhaal wat hij of zij kwijt wil. Vaak helpt het de ander al om hun probleem onder woorden te brengen en vinden ze al pratend vanzelf een oplossing. Probeer het uit en kijk wat er gebeurd!

Tip #2 Houd een open en nieuwsgierige houding

Iedereen kijkt vanuit een ander perspectief naar de wereld en ervaart dit als de waarheid. Zodra je in een gesprek aanneemt dat iemand ‘het fout heeft’, poppen er allemaal gedachten in je hoofd over wat jij denkt wat de waarheid is. Hierdoor verkrampen je gezichtsspieren en wordt het moeilijk om te luisteren.Terwijl negen van de tien keer hebben jullie het over hetzelfde. Wil je miscommunicatie voorkomen? Negeer je eigen gedachten over wat jij denkt dat de waarheid is, vraag door wat deze persoon bedoeld en houd een open en nieuwsgierige houding.

Jouw waarheid is niet altijd de waarheid van de ander…

Tip #3 Voel je voeten

Merk je dat je afgeleid wordt in een gesprek? Een makkelijke manier om terug te komen in het hier en nu, is door je voeten te voelen. Voel de ruimte die ze opnemen van binnen uit. Voel het contact van je voeten met de grond. Voel het bloed door je aderen stromen.
Je kunt dit ook trainen als je bijvoorbeeld onderweg bent naar je werk. Je zult merken dat je hoofd rustig wordt, je gedachten verdwijnen en je ontspant.
Trust me! De lichaamstaal die je uitstraalt als je je voeten voelt (ook al hoor je maar de helft van het verhaal) is tien keer beter dan de spanning in je gezicht door allerlei gedachten. Mensen zullen zich gehoord voelen en luisteren wordt voor jou makkelijker.

Tip #4 Compassie als luisterboost

Wil jij je collega (en jezelf) echt een positieve boost geven? Zet dan compassievolle gedachten in tijdens jullie gesprek. Compassie voor jezelf en de ander brengt automatisch ontspanning in je gezicht en focus in je hoofd.
Bedenk wat je mooi vindt aan hem of haar en vertel ze stil dat ze perfect zijn op dit moment. Vertel jezelf dat het genoeg is om compassie te tonen en aanwezig te zijn voor de ander. Wat sommige mensen ook kan helpen is inbeelden dat je collega engelenvleugels heeft en dat hij of zij, net als jij, het beste voorheeft met iedereen.

Tip #5 Praat alleen als het antwoord vanzelf komt of als je iets gevraagd wordt

Laat de ander uitpraten. Laat stiltes vallen en wacht een aantal seconden of de ander nog wat te zeggen heeft, ook al voelt dit voor jou oncomfortabel. Wil je iets toevoegen? Vertrouw er dan op dat de juiste reactie moeiteloos komt. Moet je nadenken over je reactie? Houd dan je mond dicht.
Wil je toch graag advies geven? Vraag dan eerst aan de ander of hij of zij een suggestie wil horen en wacht tot je daadwerkelijk toestemming hebt gekregen.

Tip #6 Train your brain

Veel mensen hebben continue bewuste en onbewuste gedachten en een gehaast gevoel. Om echt te kunnen luisteren is het handig als je jouw brein op commando tot rust kunt brengen. Dit kun je trainen en net als bij sporten duurt het even voor je resultaten boekt. Hier vind je een aantal goede boeken die mij persoonlijk erg hebben geholpen. Wil je je hier verder in ontwikkelen? In de trainingen besteden we uitgebreid aandacht aan rust creëren in je hoofd zodat je vanuit alignment kunt gaan werken, leven en luisteren.

Start vandaag!

Jouw onverdeelde aandacht is het mooiste geschenk wat je mensen kunt geven. Als je de dag van je collega’s positief wilt beïnvloeden, geef ze dan vandaag nog vijf minuten van jouw onverdeelde aandacht en interesse. Wedden dat jij je er ook fijner bij gaat voelen?

Ik ben ontzettend benieuwd wat je van dit artikel vindt en hoe het je heeft geholpen! Wordt je er enthousiast van en denk je dat anderen hier ook wat aan hebben? Like, reageer en deel het artikel met een collega waarvan je stiekem denkt dat hij of zij wel wat tips kan gebruiken 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- ABOUT MARISKA -

Als coach en ervaringsdeskundige bied ik jou net even die extra's die ik zelf graag had gehad toen ik zelf het proces doorliep waar jij nu inzit. Ik weet hoe jij je voelt en waar ik over praat, ondersteund met 800+ uur aan studie.

Laat mij je helpen om de aller-aller leukste versie van jezelf te worden!

Wil je mij beter leren kennen? Leuk! Volg me gerust op LinkedIn, Instagram of Facebook of neem contact met mij op!

- HOUD MIJ OP DE HOOGTE -

Schrijf mij in voor de inspirerende nieuwsbrief!

WE ARE ALL MEANT TO SHINE

error: Content is protected !!