focussen

Waarom jij niet kunt focussen op kantoor en vier fantastische tips hoe het wél lukt!

Hoe doe je dat? Tweeëndertig uur per week in loondienst, sporten én bergen met werk verzetten als ondernemer? Heb je geen tijd nodig om uit te rusten?

Een paar weken geleden stelde een vriendin mij deze vraag en nu zit ik hier op zaterdagochtend 5:30 uur een nieuwe blog te typen. Ik vind hard werken geweldig! In de vijfde versnelling zit ik in mijn flow en krijg ik juist super veel energie…

Wist je dat je geen burn-out krijgt door hard te werken?

Recent is het nieuwste boek ‘Focus’ van de Nederlandse neuropsycholoog en brainexpert Mark Tigchelaar verschenen waarin hij wetenschappelijk aantoont dat de meeste burn-outs helemaal niet veroorzaakt worden door werkdruk, maar door een gebrek aan focus en concentratie.

In dit artikel lees je over de vier grootste concentratielekken van jouw brein en krijg je vier concrete tips uit dit geweldige boek waar je vandaag al beter kunt gaan focussen. Ga ervaren hoe het jouw hoofd rustiger maakt, je werk leuker en je productiviteit verhoogt!

In deze video leer je de hoofdlijnen van het artikel en vier tips die jou gaan helpen om te focussen!

Een overload aan prikkels

Gedurende de dag wordt ons brein gebombardeerd met prikkels. Elke seconde komen er elf miljoen bits ons onderbewuste brein binnen (1). Dit is ontzettend veel informatie. Om te voorkomen dat we een prikkel overload krijgen, filtert ons onderbewuste al deze informatie. Slechts 0,0003 procent van alle prikkels die jij opvangt worden doorgestuurd naar jouw bewuste brein waardoor je ze bewust registreert (1).

Denk maar aan een gesprek op je verjaardag. Er gebeurt van alles om je heen in de ruimte, muziek staat aan en iedereen praat. Toch ben je, door de prikkel selectie in jouw onderbewuste brein, in staat om je te concentreren op je gesprekspartner: dit is focussen.  

Help, mijn werkgeheugen is vol!

De grootste ondermijning van jouw focus is het wisselen tussen taken, oftewel hoe jij omgaat met afleiding. Wanneer je een taak onderbreekt duurt het even voordat je hersenen weer opgestart zijn.

Elke keer als we wisselen, blijft een deel van ons brein hangen bij hetgeen waarmee we bezig waren. Hierdoor daalt tijdelijk ons IQ en kost het meer moeite om verder te werken.

Mark Tigchelaar

Je hersenen hebben tijd nodig om te schakelen en opnieuw te focussen. Na een wisseling blijven beide taken namelijk op de achtergrond draaien. Uit onderzoek blijkt dat dit fenomeen al optreed bij de kleinste nieuwe prikkels: een appje dat binnenkomt, een email notificatie, een collega die hard praat of snelle gedachte aan wat je die avond wilt eten. Als je de balans kunt vinden in wisselingen van aandacht en input van prikkels, kom je in een gefocuste flow: je kunt bergen met werk gaan verzetten omdat je je werkgeheugen optimaal benut.

Stress, werkdruk, overspannenheid en burn-outs…

Uit het onderzoek van Mark blijkt dat de oorzaak van stress en burn-outs in veel gevallen ligt aan te veel prikkel input, wisselingen in aandacht en dus gebrek aan focus. In deze inspirerende podcast vertelt Mark over een 16-jarige hoog intelligente dame die thuis zit met een burn-out. Wat bleek? De oorzaak was niet de studiedruk op school maar het feit dat ze per dag 600 whatsappjes binnen kreeg…

Aan de slag met het dichten van jouw concentratielekken

#1 Voed jouw brein met genoeg prikkels

Het klinkt als een paradox op prikkel overload, maar dat is het niet. Uit het onderzoek van Mark blijkt dat de gemiddelde taak die je doet, niet uitdagend genoeg is voor jouw brein. De taak vult niet al jouw werkgeheugen op. Hierdoor blijft er ruimte over en gaat je brein automatisch op zoek naar extra prikkels. Gebrek aan uitdaging is de aller belangrijkste reden dat je afdwaalt en moeite hebt om te focussen.

Er zijn verschillende dingen die je hieraan kunt doen. Allereerst, sneller werken of lezen. Daag jezelf uit met een krappe deadline en lees een pagina 1,5 keer zo snel. Niet uitdagend genoeg? Ga multitasken!
Er is een verschil tussen multitasken en switchtasken. Switchtasken is continue wisselen tussen twee taken. Zoals je net hebt geleerd, is dat niet handig als je beter wilt focussen.
Multitasken is een taak toevoegen die automatisch en makkelijk gaat. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaken en het luisteren van deze podcast of je werktaak uitvoeren met leuke muziek op. Let op dat dit wel muziek is wat je brein al kent, anders heb je alsnog kans op een prikkel overload.

Klik hier voor goede multi-task muziek

#2 Beperk ongewenste interne prikkels

De helft van de keren dat we focus verliezen veroorzaken we zelf. Even een vriend appen, de behoefte om social media te bekijken, jeuk of bedenken wat je die avond wilt eten. Nieuwe ideeën, to do’s, emoties en fysieke prikkels zijn allemaal voorbeelden van interne prikkels die rond malen in je hoofd terwijl jij je probeert te focussen of luisteren. Iedere keer dat jouw aandacht wisselt, raakt je werkgeheugen vol. Bij vijf verschillende wisselingen in een korte tijd is je focus gedaald tot nul (2).

De kunst is om in je hoofd met één ding tegelijkertijd bezig te zijn. Focus op één taak en rond die af. Voel je de neiging om je telefoon te checken, probeer het dan minimaal 5 minuten uit te stellen en werk verder. Beantwoord mails pas nadat je taak is afgerond. Popt er een boodschappenlijstje op in je hoofd? Parkeer die extra taken dan op een to do lijst (jouw externe harde schijf). Dit geeft rust en overzicht in je werkgeheugen, zodat jij je kunt blijven focussen op je taak.

#3 Laad jouw brein op om te focussen

Je mate van productiviteit neemt af als je vergeet om pauze te nemen. Je brein heeft, net als een batterij, oplaadtijd nodig. Voor simpele bulk taken is 5 minuten pauze per 25 minuten ideaal. Met creatief en lastig denkwerk kun je beter 90 minuten aanhouden voordat je hersenen een break nodig hebben.

De tijd die je verliest met een pauze is kleiner dan het productiviteitsverlies als je doorgaat

Mark Tigchelaar

Hoe goed jouw hersenen opladen is afhankelijk van wat je doet in de pauze. Want, om op te kunnen laden hebben jouw hersenen even geen nieuwe input aan prikkels nodig. Prikkels registreren is namelijk nog steeds werken. YouTube kijken in je pauze? Scrollen over social media als je even op de wc zit? Een podcast luisteren tijdens het autorijden? Een gesprek voeren met een collega bij de koffieautomaat? Dit is allemaal werken voor je hersenen en dus geen pauze!
Jouw hersenen laden pas op als je je gaat vervelen en je gedachten rustig beginnen af te dwalen. Staar dus een paar minuten naar buiten, loop een klein rondje en laat je telefoon links liggen.

Dit inzicht was voor mij persoonlijk een grote eye-opener. Ik zat namelijk altijd op mijn telefoon te kijken als ik even een break nam. De dag dat ik leerde van Mark dat iedere keer als je social media checkt er cortisol (= stresshormoon) wordt aangemaakt, begon ik direct met het toepassen van deze tip. Het verschil was bizar groot, ik kwam die dag veel energieker terug van mijn werk. Social media werk ik nu in bulk af (= minder wisselingen) op momenten dat ik hier bewust voor kies en compenseer ik met 5 minuten niksen. Daarnaast stop ik een uur voor het slapen met nieuwe prikkels tot me nemen. Probeer het een paar dagen en ervaar wat het voor jou doet!

#4 Controle nemen over je externe prikkels

Kantoortuinen, bereikbaar moeten zijn, collega’s die aan je bureau staan en oppoppende mails. Allemaal externe prikkels die ervoor kunnen zorgen dat je een hele werkdag switchtaskend door kan brengen en niets gedaan krijgt. Mark is geen fan van kantoortuinen, onderzoek wijst uit dat het ziekteverzuim met 62% verhoogd. Gelukkig kun je zelf veel doen om controle te nemen over jouw werksituatie.

Voordat je alle schuld bij je werkgever en collega’s gaat leggen, weet dat dit vierde punt het minste impact heeft op jouw focus vergeleken met eerder genoemde punten. Alleen controle nemen over je externe prikkels gaat dus minimaal effect hebben. Je zult zelf aan de bak moeten om je onderbewuste brein onder controle te krijgen, voldoende pauze te nemen, af te kicken van social media en jezelf uit te gaan dagen om sneller te werken.

Hulp om die veranderingen in te gaan bakken in je routine? We gaan hier op in tijdens het STRESS-RESET coachingspakket.

Wat je vandaag al kunt doen is blokken van gefocust werk plannen. Zet al je notificaties uit, vertel collega’s dat je even niet aanspreekbaar bent (stel je afwezigheidsassistent in Outlook in), zoek een stilteruimte of zet een noise cancelling koptelefoon op. Vind je het lastig om deze stap te zetten omdat het niet de sociale norm is bij jouw werkgever? Deel deze blog dan met collega’s of schuif het boek ‘Focus’ onder de neus van jouw leidinggevende.

Ben je leidinggevende? Draag deze kennis uit, creëer een cultuur en omgeving waarin medewerkers kunnen focussen en stimuleer doelgericht thuiswerken.

Implementeren van de tips

Het boek ‘Focus’ staat vol met meer praktische tips om jouw productiviteit en werkgeluk te verhogen en vooral, stressniveau te verlagen. Persoonlijk was ik binnen één uur verkocht en groot fan! Alleen kennis is stap één. Daarna volgt de implementatie in jouw werk en het doorvoeren van blijvende veranderingen in je dagelijkse routines. Uit ervaring weet ik dat dit laatste punt het lastigste is. We willen wel, maar op één of andere manier verliezen we snel onze focus…

Jouw mindset en onderbewuste brein bepalen de mate waarin je in staat bent om succesvol een blijvende verandering te maken en deze tips te implementeren. Naast dat jouw onderbewuste automatisch prikkels filtert, bepaalt het namelijk ook 95% van de 35.000 keuzes die jij per dag maakt.

Tijdens de een coachingstraject leer je alles over hoe je jouw onderbewuste brein voor jou kunt laten gaan werken zodat je van de automatische keuze piloot afgaat en bewust controle krijgt over wat je doet.

Wat heb jij geleerd van dit artikel? Welke tip is je het meeste bij gebleven en hoe wil jij het gaan toepassen op jouw werk? Laat het me weten en deel het met anderen!


1. Wilson, T (2004). Strangers to Ourselves: Discovering the Adaptive Unconscious. Cambridge, MA: Belknap Press
2. Bailey, C. (2018). Hyperfocus. Pan Macmillian.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- ABOUT MARISKA -

Als coach en ervaringsdeskundige bied ik jou net even die extra's die ik zelf graag had gehad toen ik zelf het proces doorliep waar jij nu inzit. Ik weet hoe jij je voelt en waar ik over praat, ondersteund met 800+ uur aan studie.

Laat mij je helpen om de aller-aller leukste versie van jezelf te worden!

Wil je mij beter leren kennen? Leuk! Volg me gerust op LinkedIn, Instagram of Facebook of neem contact met mij op!

- HOUD MIJ OP DE HOOGTE -

Schrijf mij in voor de inspirerende nieuwsbrief!

WE ARE ALL MEANT TO SHINE

error: Content is protected !!