Waarom je als leidinggevende juist wél je partypics op social media wilt delen

Ik deel de foto’s en persoonlijke verhalen van mijn weekend gewoon via social media met collega’s. Op maandag hebben we het over wat we hebben meegemaakt.
De Italiaanse Alessandro Centrone, vice president Steelcase Midden-Oost Europa en Afrika, vertelt passievol over de open werkcultuur van de grootste kantoormeubilair producent in de wereld.

Even twijfel ik of ik hem goed heb verstaan. Topmanager zijn én je privé leven delen op social media? Hij vertelt verder over gezamenlijke sociale activiteiten na het werk, zoals skiën op een zaterdag, cricket spelen in het stadspark of genieten van het ‘happy hour’ op donderdagen, en hoe deze gezamenlijke interesses de vertrouwensband versterken.
Echte werkrelaties ontstaan in mijn ervaring buiten het kantoor. Iedereen mag hier zichzelf zijn en laten zien.

Inspireer door jezelf te laten zien

Als jij meer van jouw passies laat zien op de werkvloer, heb je een waardevol en positief effect op de collega’s om je heen. Je bent authentiek en toont kwetsbaarheid. Je weet mensen te boeien en ze vinden je betrouwbaar. Je inspireert en mensen willen intrinsiek voor je werken.
En dat is nu precies wat je wilt als moderne leidinggevende.

As we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we’re liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.

Marianne Williamson

Als leidinggevende zet je de norm

Ieder mens is van nature gevoelig voor autoriteit. Of je het nu wilt of niet, als leidinggevende heb je een voorbeeldrol. Met jouw gedrag en de dagelijkse keuzes die je maakt geef jij indirect aan wat jij normaal vindt en wat je dus ook verwacht van anderen. Je team is hier, vaak onbewust, veel gevoeliger voor dan je waarschijnlijk door hebt.

Dus ik moet halfdronken foto’s van mezelf het internet op slingeren?

Er is natuurlijk een fijne lijn tussen een foto van jouw hoofd boven een toiletpot na tien biertjes en het delen van een gezellige verjaardag of festival. In het eerste geval zet je ook een norm, namelijk dat veel alcohol drinken wenselijk gedrag is in jouw ogen. De vraag is of het bevorderlijk is voor de vitaliteit van jouw team als zij (onbewust) jouw voorbeeld volgen. Laten zien dat je een leuk weekend hebt gehad, en dat je dit vrij van schaamte en angst kunt delen, is juist bevorderlijk voor de sfeer op de werkvloer!

Is jouw doel als leidinggevende om een fijne en veilige werkomgeving te creëren waarin collega’s effectief communiceren en snel goede resultaten behalen? Een omgeving waarin iedereen zichzelf mag zijn, medewerkers goed in hun vel zitten en beter presteren? Dan zijn er genoeg redenen waarom jij hierin het voortouw wilt nemen!

REDEN #1 – Jij bent het levende voorbeeld dat het helemaal ok is om jezelf te zijn

Als jij jezelf, vrij van angst, helemaal kunt laten zien, geef je anderen impliciet toestemming om hetzelfde te doen. Mensen om je heen hebben, vaak onbewust, heel goed door hoe comfortabel jij je voelt met wat je (niet) deelt. Als jij een rol speelt uit angst om niet te voldoen aan de verwachtingen die je denkt dat anderen van jou hebben als leidinggevende, dan blijkt dit uit je lichaamstaal. Je lichaam reageert direct op angsten en remmingen. Kleine spieren in je gezicht en lichaam spannen zich aan en anderen pikken dit, vaak onbewust, op.
Meer informatie over het effect van jouw gedachten en angsten die je onbewust altijd uitstraalt vind je in ook in dit artikel en op deze pagina. Kortom, hoe meer jij jezelf uitspreekt over wat je écht denkt en voelt, hoe groter de kans is dat mensen in jouw voorbeeld volgen en dit ook gaan doen.
Het resultaat? Verbeterde communicatie en vertrouwen tussen collega’s door een efficiëntere samenwerking en uiteindelijk dus betere prestaties.

TIP – Begin met in het moment je gevoelens onder woorden te brengen.

Vertel het als je iets spannend vindt, als je niet lekker in je vel zit of moe bent. Mensen om je heen snappen dan waarom je gezicht minder vrolijk staat of anders reageert. Ze begrijpen vanaf dat moment, dat het niet aan hen ligt, maar aan jou. Dat geeft rust.
Overigens is dit natuurlijk geen excuus om je emoties helemaal te laten gaan of ze af te reageren op een ander. Iedereen is altijd verantwoordelijk om van binnen rustig te blijven onder emoties en vanuit alignement te handelen.

REDEN #2 – Herkenning zorgt voor een band

Gelijke normen, waarden en interesses trekken elkaar aan. Alessandro vertelde in zijn verhaal dat hij de beste relaties opbouwt door te eten en socializen met potentiële klanten. Als we hetzelfde zijn, vertrouwen we elkaar. Dit komt omdat we van nature graag bij een groep horen waarmee we ons kunnen identificeren.
Goede vertrouwensbanden versoepelen de samenwerking tussen collega’s en zijn essentieel voor de relatie met jouw klanten. Het resultaat? Kostenbesparing en/of meer inkomsten voor jouw organisatie!

TIP – Ontdek met welke interessante dingen collega’s zich bezighouden en de match met jouw persoonlijke interesses.

Heeft iemand een hond en jij ook? Ga hierover het gesprek aan. Heb je kinderen van dezelfde leeftijd, deel ervaringen. Zit je beide in een verbouwing, houd je van goede wijn drinken, heb je hetzelfde favoriete vakantieland? Ontdek wat jou écht interesseert in wat de ander bezighoudt, anders wordt het moeilijk om te luisteren. Plus als je doet alsof, is dat direct zichtbaar in je gezicht en lichaamstaal.

Authenticity is the daily practise of letting go who we think we are supposed to be and embracing who we are


Brene Brown

REDEN #3 – Als je authentiek bent, vertrouwen mensen je

Als je zegt wat je denkt en voelt én hier naar handelt, ben je authentiek. Als jij altijd vrolijk en enthousiast bent op je werk, dan is het logisch dat je in het weekend staat te springen op een festival. Of tegengesteld, als jij je uitspreekt dat je vitaliteit zo belangrijk vindt voor de organisatie, dan is het best gek als je zelf iedere dag een kroket eet en nooit beweegt…
Als het plaatje dat mensen van je hebben klopt, als jouw gedrag als leider voorspelbaar is en in lijn met wat je VOELT, dan ben je betrouwbaarder. Hierdoor zullen mensen open en eerlijker met je werken, wat plat gezegd weer euro’s op kan leveren.

TIP – Authenticiteit begint met jezelf te accepteren hoe je op dit moment bent, in dit stadium van ontwikkeling

Als jij gedrag van jezelf (on)bewust afkeurt, is wat je denkt en doet per definitie niet in lijn. Yes, nu gaan we even de diepte in.
Dus, als jij onbewust denkt dat het niet ok is om jouw festival foto’s te laten zien, dan is het erg lastig om hier vrolijk en enthousiast over te vertellen. Je collega’s hebben je verandering van stemming direct (onbewust) door en je verliest in dat moment je authenticiteit. Hetzelfde geldt voor het eten van een kroket. Als je dit van jezelf afkeurt, is je denken en handelen niet in lijn. Of accepteer dat je kroketten eten lekker vindt en hecht minder waarde aan vitaliteit óf ga gezonder eten. Wat je ook kiest, het is beide helemaal goed! Gun jezelf compassie. Je bent perfect zoals je nu bent, in dit stadium van je ontwikkeling.

Self-compassion is not a gift you’re either born with or not. It’s a skill, a trainable mental skill that each and everyone of us, without exception, can develop and strengthen


Christopher Germer

Dus, gaan we nu wel of niet die partypics posten?

Ok, als jij je niet comfortabel voelt om je partypics te delen, dan is dat helemaal prima. Zou je dat wel geforceerd doen, dan is je gevoel en handelen niet in één lijn en bereik je dus het tegengestelde effect.
Wel nodig ik je uit om meer van jezelf te laten zien op de werkvloer. Zeker als je het gevoel hebt dat je een rol aan het spelen bent op je werk en je de wens hebt om meer ontspannen jezelf te kunnen zijn. Uit ervaring weet ik dat veel (jonge) professionals de drang hebben om meer van zichzelf te laten zien, maar de (on)bewuste overtuiging hebben dat dit niet “professioneel” is.

Het verhaal van Alessandro opende mijn ogen en vernietigde mijn eigen onbewuste overtuiging in een paar seconden. Het kan écht! Privé en werk met elkaar verweven en open zijn over wat je denkt en voelt. Het is zeker weten spannend en tegelijkertijd zo essentieel om in alignement te komen en een inspirerende leider te worden voor je omgeving.

Wil je hiermee aan de slag? Super! Start vandaag dan nog met de tips!
Kun je wat hulp gebruiken? Bekijk dan de trainingen, start een coachingstraject of neem contact op over de mogelijkheden 🙂

Wat maakt dit artikel bij jou los? Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden. Laat het me gerust weten in de comments, op social media waar ik mijn partypics deel, via LinkedIn of neem op een andere manier contact met me op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- ABOUT MARISKA -

Als coach en ervaringsdeskundige bied ik jou net even die extra's die ik zelf graag had gehad toen ik zelf het proces doorliep waar jij nu inzit. Ik weet hoe jij je voelt en waar ik over praat, ondersteund met 800+ uur aan studie.

Laat mij je helpen om de aller-aller leukste versie van jezelf te worden!

Wil je mij beter leren kennen? Leuk! Volg me gerust op LinkedIn, Instagram of Facebook of neem contact met mij op!

- HOUD MIJ OP DE HOOGTE -

Schrijf mij in voor de inspirerende nieuwsbrief!

WE ARE ALL MEANT TO SHINE

error: Content is protected !!